продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

часовници

Blast Moonstruck с изискан стил и прецизна функция

Астрономическите часовници са преминали през много преход във времето, въпреки че са с едни от най-сложните функции. Най-великите часовникарски умове са изградили фантастични модели.  За да продължи традицията, Ulysse Nardin разкрива нов астрономически часовник, проектиран от Лудвиг Охслин, наречен Blast Moonstruck. Часовникът е с диаметър 45 мм с черна керамика и титаниев корпус с подобно на диамант карбоново покритие разполага с лесен за четене циферблат, който се фокусира върху позицията на луната и слънцето, както се вижда от определено място на земята. Часовникът произлиза от трилогията астрономически часовници, създадени преди близо четиридесет години от майстора часовникар Лудвиг Охслин. Blast Moonstruck възпроизвежда въртенето на луната и видимото движение на слънцето около земното кълбо, докато го наблюдаваме от Земята също така и информация за приливите. Усъвършенстваният механизъм на Blast Moonstruck осигурява показване на времето на място, избрано измежду 24-те основни часови зони, които светът използва след Вашингтонската конвенция от 1884 г.

С помощта на бутони, разположени от лявата страна е възможно да поставите основния дисплей за време напред или назад на скокове от един час, за да се настрои към друга часова зона. Blast Moonstruck също е снабден с прецизни функции показващи фазите на луната. Освен това, позволява следене на слънцето в реално време. Часовника ще бъде идеален за ценители, които търсят най-добрия часовник, но също и за моряците, които ще могат да предскажат датите на пролетните приливи с един поглед, като наблюдават слънцето и луната, подравнени на съответните им елипси. Въртящи се около Земята, разположени в центъра на циферблата, са луната и слънцето по собствените си елиптични орбити, които изглеждат през деня, както биха били, ако се гледат от земята в реално време. Маркировките върху слънчевите и лунните пръстени позволяват на потребителя да чете информация за приливите и отливите спонтанно.  Картата на Северното полукълбо), както се вижда от Северния полюс, е представена вътре в куполообразен сапфирен кристал, който стърчи малко над другата част на сапфирения дисплей в кутия.

Този гравиран глобус е заобиколен от пръстен от розово злато от 18 карата, изобразяващ 31 дни от месеца, който се проследява с помощта на триъгълна показалка, пълна с луминесцентен материал. Под тази триизмерна структура има два прецизни индикатора. Тяхната заострена форма и наличието на голямо количество луминесцентен материал в средата осигуряват инстинктивно четене. Те показват местното време, настроено към часа на часовата зона, в която живее собственикът на часовника. Но те също могат да бъдат настроени по желание на всяка една от 24 часови зони, за които имената на съответните градове се възпроизвеждат върху фиксирания фланец на циферблата. Представяне на лунните фази е представено в кръгъл отвор, разположен в апогея на елипсата, изобразяваща нейната орбита. Кръглият отвор за лунната фаза отнема точното време за пълен кръг на лунния месец, докато слънцето плува по своя елипсовиден път точно отгоре.

Елиптичният пръстен близо до центъра на часовника показва позицията на луната спрямо Земята и Слънцето, като индикаторите за лунната фаза представляват въртенето на луната. Външният пръстен представлява движението на слънцето около земното кълбо, което се върти един пълен цикъл на ден, за да следва 24-часовия му ход. Слънцето и лунната линия върху съответните им елипси образуват грандиозно астрономическо чудо на китката. Захранването на всички тези сложни индикации е автоматичният калибър UN-106, който разполага с 50-часов резерв на мощност и 22-каратово златен навиващ се ротор, видим през прозрачния гръб на дисплея. На цена от 79 100 долара, Blast Moonstruck е технически неограничено издание. Въпреки това, рядкостта на часовника е почти сигурна, като се има предвид относително ограничените производствени бройки на Ulysse Nardin – марката прави по-малко от 20 000 часовника годишно във всичките си колекции.