продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

самолети

Natilus N3.8T товарен автономен самолет

Компанията за оборудване и услуги за БЛА (безпилотни летателни апарати) Volatus Aerospace заяви, че е осигурила доставка на следващо поколение товарни автономни самолети за дълги разстояния Natilus, като първото производство на летателните средства се очаква през 2025 г.  Natilus N3.8T, който се разработва от базираната в Сан Диего, Калифорния компания Natilus. Компанията разработва следващото поколение автономни товарни самолети предназначени да намалят драстично както разходите, така и въздействието върху околната среда на въздушния товар. Natilus N3.8T е двудвигателен турбовитлов специализиран товарен самолет, който ще има максимално тегло при излитане от 8 618 кг, обхват от 1 667 км и ще носи до 3855 кг. на товари в LD3 контейнери. Използването на стандартизирани контейнери е една от характеристиките на БЛА, заедно със слятият дизайн на крило и тяло както и дистанционното пилотиране.

Self-driving planes carry goods 60% more efficiently – latest news today blogtuan.info

Natilus казва, че самолетът ще осигури около 60% повече полезен товар от традиционните самолети със същия размер и ще намали както разходите, така и въглеродните емисии на паунд (453 грама) с 50%. С очакван за патент товарен отсек „Diamond“, Natilus предлага ефективна смесена конфигурация на тялото на крилото, която позволява 60% повече обем. Проектиран около товарът, самолетът може да побере по-голяма конфигурация от стандартни палети, извънгабаритни товари и без изискване за контуриране. Триъгълната форма на конфигурацията на корпуса на Natilus е фундаментално отклонение от тръбните и крилови самолети, които имат линейна (напред/назад) архитектура за товарене на товар. Чрез завъртане на товара на 45 градуса, „диамантовата“ конфигурация въвежда повече позиции за товарене при по-малък размер на самолета.

Natilus blended wing freighter secures first order | CompositesWorld

N3.8T вече завърши втория си тест в аеродинамичен тунел.  Първият полет на пълномащабния прототип ще бъде през 2023 г. Natilus интегрира три специфични технологии за създаване на повишена ефективност. Дизайн на слято крило и тяло, работа с дистанционен пилот и стандартизация на стандартния контейнер. Чрез въвеждането на товарния самолет Natilus в своя флот от самолети, Volatus Aerospace създава мост между своите по-малки БЛА и деиностите с тежкотоварни летателни средства на Avidrone и традиционните чартърни самолети, чиито съоръжения ще позволят работата на N3.8 T. „Намаляването на цената на въздушния транспорт с до 50% ще донесе по-свежи продукти в нашите магазини, ще позволи на трансграничната електронна търговия да процъфтява и ще даде възможност за развитие на региони с ниска инфраструктура“, заяви Алексей Матюшев, главен изпълнителен директор на Natilus.

Natilus blended wing freighter secures first order | Airframer

Днес има само два начина за международно преместване на товари, по въздух и по море. Разликата между цената и времето на тези два вида транспорт е драматична. Докато морските товари са 13 пъти по-евтини от въздушните; тя е 50 пъти по-бавна в доставката – ограничаване на стоки, които изискват бърза доставка, като храни, фармацевтични продукти, ваксини и други бързоразвалящи се стоки. Natilus революционизира транспортната индустрия, като осигурява навременен въздушен превоз на товари при достъпно намаление на разходите от 60%, което прави превоза на въздушни товари значително по-конкурентоспособен.