продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

скутери

STILRIDE за устойчиви електрически скутери

Шведската стартираща компания STILRIDE изгражда устойчиви електрически мотоциклети и скутери, използвайки нов процес, наречен „индустриално оригами“. Комбинирайки иновативна роботика и дизайн, компанията сгъва единични листове от рециклируема стомана в сложни, издръжливи превозни средства. По този начин основателите Tue Beijer и Jonas Nyvang се надяват да въведат жизнеспособен и по-устойчив начин за производство и разпространение на високопроизводителни електрически продукти по целия свят. Със сигурност сгъването на стоманени листове не е нова идея, когато става въпрос за производствената индустрия. STILRIDE обаче е първата компания, която създава електрически скутер с тази техника.

Това е Sport Utility Scooter One, (SUS1) който за разлика от традиционните скутери които имат тръбни рамки и пластмасови тела. SUS1 е конструиран чрез сгъване на листове от неръждаема стомана върху извивки, подобно на оригами. Освен това скутерите на STILRIDE са устойчиви. Издръжливият корпус и отличителната естетика на SUS1 изискват по-малко суровини и намаляват разходите за труд. В сравнение с традиционния скутер, SUS1 изисква 70% по-малко компоненти. Той също така води до 25% намаление на разходите за труд и 20% намаляване на разходите за материали. Това води до по-малко разхищение на ресурси. Иновативния скутер има двигател на Bosch с мощност от 11kW или 125 кубични сантиметри. разположен в задното колело. Който осигурява на скутера около 100 км/ч максимална скорост. Докато 48v Li-ion батерията дава възможност за изминаване на до 120 км обхват на круиз.

Налице е софтуер за мобилност STILRIDE и приложение за контрол на возене. 13-инчови високоякостни колела за всякакви терени допълват комфортът при возене докато едно дискови спирачки с двойни бутални апарати осигуряват сигурност при спиране. Очевидно производственият процес също ще бъде различен в сравнение с други марки скутери. За да намали въглеродния отпечатък на продукта, STILRIDE създава производствен процес, който опакова плоски стоманени листове и ги изпраща до местни фабрики в цяла Европа. Веднъж там, листовете ще се сгънат след което  ще получат двигател на главината и батерия. Тази система може да работи и със съществуващи цехове за стомана, така че скутерите да се произвеждат близо до клиентите, като по този начин се елиминират разходите за доставка и се свежда до минимум въздействието на производството върху околната среда.

Това което дизайнерите искат е Безопасна, желана и устойчива производствена и транспортна платформа, с която ще се измерват всички бъдещи форми на иновации.В крайна сметка клиентите ще получат електронен скутер с минимален отпечатък преди и след производство, който също ще впечатли с необичайна естетика. През последните месеци STILRIDE придоби голяма популярност. Има 90 000 души в списъка на чакащите за електронния скутер STILRIDE SUS1, като първата предсерийна версия ще бъде пусната на европейски клиенти през есента на 2022 г. Е-мотоциклетите ще бъдат достъпни и за потребителите в САЩ през 2023 г.