продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

яхти

OCEAN ECO 60 Coupé соларна яхта с безкрайна автономия

ALVA Yachts представи най-новото попълнение в семейството си от изцяло електрически луксозни яхти с OCEAN ECO 60 Coupé, това е 18 метров електрически катамаран със слънчеви панели. Купето пристига като нова, по-спортна версия на електрическите яхти ECO 60 и ECO 60 Explorer на ALVA, но съчетава елегантен, нископрофилен силует с високопроизводителни характеристики и просторно оформление. Според ALVA Yachts, по-елегантната версия Coupé на ECO 60 и неговият широк покрив от интегрирани слънчеви панели осигуряват трансатлантически обхват и „практически неограничена автономия“. Напълно електрическият катамаран се задвижва от два двигателя с мощност 250 kW, които се захранват от батерия с диапазон 150-280 kWh. Батерията се захранва както от слънцето така и зарядни станции на сушата. В допълнение към слънцето има и дизелови генераторите на борда.

Самите слънчеви панели се разгръщат на над 80 квадратни метра и могат да достигнат пикова мощност от 20 kW, което ALVA твърди, че е най-доброто в класа в сравнение с неговите конкуренти. Налице са дизелови  генератори свързани с резервоари от 2 x 500 литра които произвеждат 2 x 100 kW/ DC всеки, но клиентите могат да изберат и метанолови горивни клетки, за да избегнат изкопаемите горива. В допълнение към впечатляващата максимална скорост от 37 км/ч, Ocean Eco 60 Coupe обещава практически неограничена автономия. Въпреки дизеловите генератори, представител на ALVA Yachts казва, че OCEAN ECO 60 Coupé може да пътува неограничено със скорост окло 8,3 км/ч, когато е слънчево, само на електрическа тяга, без да използва дизеловите генератори. Пътуването с дизелово гориво и соларна енергия, комбинирано с пълно зареждане на батерията, може да осигури окло 4500 километра ефективно пътуване. Когато е свързан със сушата, ECO 60 Coupé може да се включи към захранване на морския бряг и да се зарежда със скорост до 88 kW/h.

OE60_interior salon-3_edited.jpg

Яхтата предлага почти 230 кв/м вътрешно и външно пространство. Достъпът до водата е лесен от нейните двойни платформи за къпане. От носа до кърмата, този забележителен катамаран предлага впечатляващо пространство, модерен стил и стабилно плаване. Кърмовата палуба е оборудвана с плюшени U-образни места за 10 гости, идеални за хранене на открито или коктейли по залез слънце. От тук гостите имат достъп до затворения салон и грандиозната зона за забавление. Щедрата кухня се предлага в комплект с пълноразмерен хладилник с фризер и разполага с голям отделен остров с бар и табуретки. Вдясно, голяма маса за хранене за осем души осигурява идеалното място за семейството и приятелите да се насладят на храна. Собственика се възползва от щедър главен апартамент, проектиран да заема целия десен корпус, пълен със собствен санитарен възел и частен кабинет.

OE60_interior salon-5_edited.jpg

Допълнително място за настаняване за гости се намира в рамките на корпуса на левия борд и разполага с двойна стая и стая с 2 отделни легла с много място за съхранение и двете предлагат самостоятелен двоен душ. Подобно на другите модели от гамата ALVA, Coupé е проектиран за приключения и като истинска океанска круизна яхта. ALVA Yachts въвежда яхтинга в нова ера с електрифицирани слънчеви катамарани и ветроходни яхти, които съчетават самодостатъчни круизни възможности на далечни разстояния и водещ в класа си дизайн, предоставяйки най-добрите лодки за напреднали изследователи. Новият Ocean Eco 60 Coupe трябва да влезе в производство до края на тази година и вече е наличен за поръчка.