продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

дронове

Sony Airpeak S1 професионален дрон за кинематогрaфия

Запознайте се с първият дрон на Sony, това е Airpeak S1,  дрон за заснемането на професионално кино, който е проектиран да носи стабилизатор заедно с пълноразмерна безогледална камера на Sony. Той разширява възможностите на съществуващата ви камера и по същество означава, че вашата професионална камера (и нейните обективи) вече може да се издигне до небето, заснемайки изображения и видео съдържание от професионален клас. Не се заблуждавайте, Airpeak S1 не е обичаен тип дрон. Не е предназначен за състезания или за въздушни снимки от потребителски клас като дронове от DJI или Parrot. Airpeak S1 е вид дрон, който всеки високобюджетен фотограф или кинематограф би използвал за заснемане на филмови кадри.

Дронът е създаден изцяло от екип в Sony, проектиран да работи безпроблемно с 3-осов стабилизатор и множество професионални камери на Sony, включително с E-Mount обективи между 14 мм и 85 мм. Airpeak S1 в момента е най-малкият дрон, създаван някога, който може да носи камера в пълен размер. Измервайки диагоналното междуосие на 644 мм, най-завладяващите характеристики на дрона са способността му да ускорява от 0-80 километра в час за 3,5 секунди, както и неговата стабилност и устойчивост на вятър, което го прави идеален за въздушни снимки, независимо от времето. Въпреки че тези цифри се променят с различни според теглото камери и лещи. Sony заявява че  Airpeak може да остане стабилен при ветрове със скорост до 72 км/ч, постижение, станало възможно благодарение на 5 допълнителни стерео камери, разположени на дрона, които му помагат постоянно да оптимизира работата си, заедно с инфрачервен далекомер, който активно му помага да избягва препятствията.

Дронът постига стабилен полет в затворени пространства или когато е извън обхват на глобалната навигационна спътникова система. Sony разработи стерео камери и процесор за наблюдение с оригинален алгоритъм за 3D пространствено ориентиране в реално време. Засега Airpeak S1 може да се управлява или чрез дистанционното му управление, или чрез приложението Airpeak Flight, което ще бъде достъпно по-късно тази година само за iOS. Дронът и карданът могат да се управляват поотделно от дистанционното, което може да се свърже към iPad за целите на търсенето на визия.  Някъде по-нататък Sony ще позволи на дрона и стабилизаторът да се управляват независимо (позволявайки на един човек да поеме пилотни дейности, докато другият наблюдава кинематографията).

Дронът има време за полет до 22 минути   без полезен товар. Докато пускаше дрона, Sony също обяви, че работи върху базирано в облак приложение, наречено Airpeak Base, което ще позволи на потребителите да начертават автоматизирани полети и да управляват флота от дронове Airpeak. Дронът Airpeak S1 в момента съществува като невероятно нишов продукт, създаден за професионална употреба. Само самият дрон идва с огромната цена от 9 000 долара (карданът и камерата струват допълнително), което определено го поставя в собствен клас, но все пак, дронът ви позволява да монтирате 8K камери върху него заедно с широка гама от лещи. Дронът на Sony е наличен  от началото на тази година.