продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

часовници

O-Boy GPS часовник за спасяване чрез сателитна локация

Ако се отправяте към пустиня без клетъчно покритие, може да се притеснявате как ще извикате помощ, ако бъдете наранени или изгубени. Е, спасителният часовник O-Boy, свързан със сателит, е проектиран с точно такива притеснения. Устройството е изобретено от белгийския предприемач Адриен Дорши, след като той остана в морето, когато перката падна от дъската му за уиндсърф. Без перка дъската е неуправляема като плаващ дънер и връщането на брега е практически невъзможно. Беше достатъчно далеч от брега, нямаше клетъчен сигнал, така че не можеше да извика помощ. За щастие в крайна сметка преминаваща лодка го спаси. Този опит доведе до създаването на O-Boy.  „Имах нужда от надеждно устройство, предназначено за всякакви приключения, абсолютно навсякъде по лицето на планетата, и което можех да нося само на китката си“ споделя Дорши. Когато не е необходим за спасителни цели, часовникът просто показва часа на деня на своя цифров екран защитен с Gorilla Glass.

Ако обаче потребителят изпадне в беда, той може да извика помощ по един от двата възможни начина. Докато много смарт часовници се удвояват като спасителни устройства, им липсва едно основно нещо: връзка, която е независима от телефона, и връзка отвъд обсега на телефона . Вместо да използва клетъчната мрежа, технологията на O-BOY разчита на частна сателитна мрежа за предаване на вашия сигнал. Можете да изследвате най-отдалечените райони, без да се притеснявате, че ще бъдете извън обсега в случай на спешност. Абонаментите на O-BOY предлагат световно покритие , за разлика от плановете на местния оператор. Часовника действа по следният начин. Ако просто трябва някой да дойде да ги вземе, те натискат бутон отстрани на часовника пет пъти последователно. Това активира услугата GetMe, при която предварително написано съобщение и текущите GPS координати на потребителя се изпращат чрез сателит до четири лични контакта. Ако потребителят е ранен или нещата са по-сериозни, той натиска бутона осем пъти. Това активира услугата му RescueMe, при която SOS сигнал с GPS координати се изпраща до най-близката аварийно-спасителна станция.

Освен това, ако потребителят просто харесва мисълта, някой да знае къде се намира по всяко време, той натиска бутона за 10 секунди в началото на преходът си. Това активира услугата TrackMe на часовника, в която той предава текущите GPS координати на потребителя до до четири контакта на интервали от 5, 20 или 60 минути. Самият O-Boy е прахоустойчив, удароустойчив и водоустойчив до дълбочина от 10 m (33 фута). Едно зареждане на неговата литиева батерия трябва да е добро за поне седем дни употреба в режим на готовност или за изпращане на минимум 48 съобщения. И важното е, че не е необходимо да бъде сдвоен със смартфон, за да извикате помощ. Bluetooth връзка със смартфон е необходима само при първоначално избиране на четирите контакта и съставяне на съобщението GetMe чрез приложението. Що се отнася до конструкцията O-BOY успя да интегрира всепосочна предавателна антена в лека (40 грама) , носеща се на китката (50 мм диаметър) и тяхното технологично майсторство официално получи патент в САЩ !

С други думи, O-BOY е резултат от сливането между персонален локатор за маяци (PBL) и ръчен часовник , с допълнителната гъвкавост на персонализираните услуги. Често пъти авантюристите в беда чакат твърде дълго, за да извикат помощ, въпреки че всяка минута е ценна. С абонамента за RescueMe, се премахват колебанията, като се предлага застраховка , покриваща до $50 000 за операцията по търсене и спасяване, така че и вие да имате „финансово“ спокойствие. Животът ви е в безопасност – без допълнителни разходи. Изисква се абонамент, който може да бъде закупен за различни спасителни функции на база, месечна или годишна база. Цените варират от $9,95 за 50 кредита за използване на GetMe, до $199,95 за една година използване на TrackMe. Ако се интересувате, O-Boy в момента е обект на кампания в Kickstarter. Която е успешна, това означава, че 265 евро ще ви осигури такъв. Планираната цена на дребно е 365 евро.