продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Три контейнера и дом с прост и елегантен дизаин

Въпреки че животът на малко пространство изисква да се откажем от много луксозни удобства, то също така оставя място за по-прости житейски удоволствия. За една австралийска двойка, Ейми Планк и Ричард Вон, съкращаването означаваше прекратяване на домашните задължения както и свободата да сърфират, да се наслаждават в градината и на природата, когато и както пожелаят. Планк и Вон намериха свободата във своята малка къща в Wattle Bank, Австралия като се възползваха от дизаина на корабните контейнери. Сляха три корабни контейнера заедно, за да се образува малък дом от 49 кв/м.

Разположен върху парцел във ферма домът е проектиран и построен от модулната компания за строителство на жилища Modhouse.  Всеки 6 метров транспортен контейнер, който включва малкия дом, се свързва един с друг чрез интегрирани проходи. Тези коридори също помагат да се оползотвори максимално наличното пространство, като разполагат с помощни помещения, като пералнята и входовете но жилището.

Un couple transforme trois conteneurs d'expédition en une superbe maison compacte équipée de panneaux solaires -

В целия дом входовете и прозорците от пода до тавана създават усещането за живот на открито, добавяйки допълнително пространство към интериора. Отвън е почти трудно да си представим, че къщата е построена от корабни контейнери. Разпределеният модел на контейнерите създаде поразителен архитектурен облик на дома, а външната облицовка крие почти всички доказателства за контейнерите, които лежат отзад.

Three Shipping Container House by Modhouse - Eco Edition

Плаващият покрив, който осигурява сянка на дома и помага за поддържането му на прохлада през летните месеци, е изпълнен със слънчеви панели, генериращи добра част от енергията, от която се нуждае семейството. Дъждовната вода се събира от покрива и се съхранява в два големи резервоара, разположени зад дома. Докато широките прозорци и отвори успяват да създадат безпроблемен преход между открито и закрито, домът беше надлежно оборудван, за да предпази вътрешните пространства от събиране на твърде много слънчева светлина.

3 x 20ft Shipping Containers Turn Into Amazing Compact Home – Australia | Container Hacker

Надземните, отделящи се покривни разширения които образуват козирка над контейнерите помагат за увеличаване на коефициента на топлинна ефективност на дома. Оценена със 7,1 звезди, енергийната ефективност на дома се постига както от надземните покриви, така и от външната облицовка Colorbond, която е покрита със слоеве топлоизолация.

3 x 20ft Shipping Containers Turn Into Amazing Compact Home

Материали с ниско въздействие като FSC-сертифицирана, дървесина с нулев формалдехид и естествен уплътнител по стените и подовете допринасят за цялостния фактор за устойчивост на дома. Освен това Вон и Планк разчитаха на ноу-хауто на местните търговци и строители, за да намалят въглеродния си отпечатък и да подкрепят местната икономика.

В бъдеще двойката е направила планове за разширяване на дома, когато им е необходимо повече пространство. Важно е и че къщата е проектирана по начин, който прави лесно възможното разширяване. За тези които искат да се насладят на комфорта на това приятно убежище. Могат да го резервирате на Riparide.