продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

самолети

ICON A5 лек компактен и практичен самолет амфибия

Тези, които се интересуват или искат да се занимават  с летене за развлечение, ще харесат тази нова концепция в приключенските полети, ICON A5, от ICON Aircraft. Този и преработен самолет е лесен за управление, лек по тегло и се отличава с относително ниски разходи за експлоатация. Какво друго прави ICON A5 толкова специален? Най-забележимата характеристика на A5 е липсата на монтиран отпред витло. Вместо това витлото и целият двигател са монтирани зад пилотската кабина в наистина уникален структурен дизайн. Освен това арматурното табло в пилотската кабина също е спуснато, което оставя на пилота и пътника спираща дъха панорамна гледка към заобикалящата ги среда. Това е изцяло нов начин да погледнете света.

Най-съвременният интерфейс от Garmin дойде в  ICON A5. Дисплеят G3X Touch™ с допълнителен 2-осен автопилот добавя ситуационна осведоменост и изтънченост към компактният самолет. Самият двигател е Rotax 912iS Sport. Двигателят осигурява мощност от 100 к.с. Предимството му е по-голяма ефективност и по-лесна работа за потребителя. Работи със 100LL или 91 октанов автобензин. Ефективността е допълнително подобрена чрез използването на LED външни светлини, които са по-малко енергоемки, но също така много ярки. ICON A5 е амфибия и има сгъваеми крила за по-лесно съхранение. Крилата могат да бъдат сгънати само за 2 минути от един човек. Летенето никога не е било толкова достъпно! Самолетът се предлага и със запазените платформи Seawings за постигане на стабилност на вода. Това означава, че корабът може да се стартира както на сушата, така и от док. Ако накрайниците на платформата Seawings са повредени, подмяната отнема само минути.

Nouvel accident d'un Icon A5 - Aerobuzz

Всъщност това е първият в света лек спортен самолет,  с конструкция устойчива на въртене около оста си. Устойчивостта на въртене повишава безопасността на самолета, като намалява шансовете за загуба на контрол. Със стабилна рамка всеки може да се наслади на по-добър полет. Ако се случи нещо неочаквано, A5 също е зареден с парашутната система ICON (IPS), която разгръща допълнителен парашут, за да върне самолета обратно на земята безопасно. Максималният му обхват е 790 километра. Максимално тегло при излитане е 686 кг. Полезен товар от 195 кг. Максимална скорост 176 км/ч. A5 разполага с прибиращ се колесник , който по избор може да бъде изключен, за да превърне спортния самолет-амфибия в чист хидроплан. Подходяща е за излитане и кацане на павирани, тревни, мръсни и чакълени настилки.

Иновативният самолет може да излита и да се приземява както на писта, така и във вода. Необходимата писта е с дължина около 200 метра и това позволява да летите навсякъде. От най-малкото летище или извънградски път до плажа. Дизайнът на ICON A5 е толкова интуитивен, че компанията твърди, че начинаещ може да се научи да борави с готовия за полет самолет за по-малко от 30 часа. Самолетът за отдих може да се управлява от всеки, който притежава лиценз за спортен пилот, тъй като ICON позиционира самолета-амфибия с други развлекателни мощни спортни превозни средства като ATV, мотоциклети, плавателни съдове и моторни шейни. Що се отнася до цената ICON A5 сертифицирано издание може да се закупи за 399 000 долара.