продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

на вода

Arc One елегантна и мощна електрическа лодка

Миналата година екип от бивши инженери на SpaceX стартира калифорнийската мореплавателна компания Аrc boats с план за разработване на луксозен електрически крайцер с „далеч по-добър обхват, ускорение и производителност от всяка лодка в своя клас“. Сега предпродукцията Arc One прекара един ден на тестване на езерото Arrowhead преди доставките до първите клиенти по-късно през годината.-късно тази година. Тази впечатляваща лодка с масивна батерия и елегантен дизайн ще има максимална скорост от около 64 км/ч. Тя ще получи нов, по-мощен двигател, който вече е в състояние да развива над 500 к.с., (373 kW) което ще позволи на лодката да ускорява по-бързо и да поддържа високи скорости за по-дълго време. Размерът на батерията също е увеличен с 10 процента до 220 kWh – това е „три пъти повече от капацитета на Tesla Model Y“.

Енергийният капацитет се смята за достатъчно голям, за да могат потребителите да останат на вода  до пет часа на зареждане, макар че високите скоростите ще изтощят батерията по-бързо, отколкото при по-ниски обороти. Батериите, проектирани изключително за Arc One, осигуряват строг контрол над вашия център на тежестта и освобождават допълнително място за съхранение. Което при тази електрическата лодка  е около 5,5 кв/м. Предупреждение ще предупреди потребителите, ако батерията започне да се изтощава и в който момент лодката ще трябва да се управлява по-бавно, за да се върне безопасно на брега, преди да свърши без енергия – въпреки че компанията отбелязва, че „ако сте в средата от езерото Тахо, можете да се върнете до всяка друга точка на езерото с по-малко от пет процента мощност. Самата елегантна, лека алуминиева форма на корпуса на Arc One се развива, за да отключи по-голяма ефективност и по-спортно управление.

Former SpaceX Engineers Build Arc One, an Innovative Electric Speedboat with Over 500HP – TechEBlog

Лодката може да побере до 12 души, с дължината си от 7,3 метра и ширина 2,6 метра. Повечето хора ще бъдат седнали на U-образните подплатени пейки зад пилотското място. Докато алуминиевият корпус е оформен за високоскоростно представяне на сладководни езера или реки, като спортната лодка хвърля зад себе си здравословна водна бразда за уейкбордисти или водни ски (компанията отбелязва, че крайцерът може да плава и на солена вода). Електрическата моторна лодка също е оборудвана с интегрирана интелигентна технология и може да извършва актуализации на софтуера по въздуха точно като Tesla.

Arc One се пуска като много ограничено издание на луксозен круизър за отдих, въпреки че точно колко броя ще слязат от производствената линия не е разкрито на този етап. Цената е 300 000 щатски долара, което включва „всичко, от което се нуждаете, за да управлявате лодката“, включително ремарке, спасителни жилетки и охладител. В момента се приемат резервации и се очаква доставката да започне през лятото в Северното полукълбо. Бъдещите планове предвиждат да бъдат произведени допълнителни модели, които ще бъдат насочени повече към цените на масовия пазар.