продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електроника

Magic Leap 2 очила за разширена реалност

Въпреки че терминът се превърна в доста противоречива маркетингова дума едва наскоро. Технологиите, които служат като основи на Metaverse, съществуват от много по-дълго време. Компаниите за виртуална и разширена реалност, по-специално, се опитват да продадат своите идеи и продукти на потребителите и корпоративните клиенти много преди Facebook да реши да промени името си. Нито VR (виртуална реалност), нито AR, (разширена реалност) обаче, все още не са се превърнали в масова технология, най-вече заради обемистите шапки, които изискват да носите. Именно заради това втората версия на AR очилата на Magic Leap прави голям фурор в повече от един начин. Най-голямата и най-очевидна промяна спрямо очилата от първо поколение на Magic Leap е намаляването на размера и по-достъпният дизайн.

Magic Leap 2 Hands-On: First Look at a New Generation of AR - Video - CNET

Оригиналният Magic Leap  изглеждаше малко по-изискан и изпипан в сравнение с други слушалки с AR като Microsoft Holo Lens, но Magic Leap 2 развива това по-нататък до нещо, което изглежда като носене на очила, точно около главата ви. Все пак това е малко хитър трик на магьосник, защото Magic Leap 2 просто премества част от хардуера другаде. Magic Leap 2 все още изисква да имате външно хардуерно устройство с форма на шайба, което държи по-голямата част от процесорната мощност на слушалките. Очилата и шайбата се свързват чрез кабел, но можете да закрепите компютърния модул навсякъде по тялото си. Не е толкова безжичен, колкото бихме искали да бъде, но е единственият използваем компромис, наличен за момента.

Оптиката на новите очила Magic Leap 2 също се е подобрила. Тя има по-голямо зрително поле, което на практика означава, че повече разширени или виртуални данни могат да бъдат насложени върху обекти от реалния свят, което прави изживяването да изглежда и да се чувства по-безпроблемно. Най-важната и най-впечатляваща част обаче е възможността за затъмняване на лещите. Разширената реалност изисква светлината действително да преминава през лещите, за разлика от непрозрачния дисплей на VR, макар че това също означава, че цифровите наслагвания са трудни за виждане при ярка дневна светлина. Magic Leap 2 позволява на потребителя да затъмни лещите като преходни очила, за да можете да различите виртуалните обекти по-ясно.

Всъщност затъмняването почти превръща AR очилата в VR, макар и не до пълното закриване на реалния свят. Magic Leap казва, че повечето от подобренията му са направени, за да се погрижат за основната си целева аудитория в секторите на здравеопазването, производството и публичния сектор. Може да мине доста време, преди да реши отново да обслужва потребителския пазар, след катастрофалния си първи опит, но промените имат дълъг път в подготовката на технологията за обикновените хора. И когато обикновените хора започнат да приемат повече тези технологии, шансовете за успех на Metaverse също се увеличават.