продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Casa ZGZ модерна сглобяема модулна кабина

Сгушена в крайбрежните гори край град Колония, Уругвай Casa ZGZ е сглобяема, едноетажна кабина, облечена в черно, за да  се слее модерния дом със заобикалящата среда. Базираната в Монтевидео, Уругвай архитектурна фирма iHouse изгражда сглобяеми къщи, използвайки най-новите методи за сухо строителство, които в момента са актуални на международната сцена. Със само 70 дни, за да построи къщата, iHouse беше добре подготвена за да поеме проекта.

Образувана от сливането на два модула, със обща площ от 108 кв/м. Casa ZGZ е построена извън обекта и след това монтирана в семеен имот само за пет дни. Тъй като Колония е един от най-старите градове в Уругвай, екипът зад Casa ZGZ се надяваше да запази духа на историческата архитектура на региона, като същевременно осъвремени кабината, за да задоволи модерните нужди. Идеята беше да се създаде дом за почивка, уютен като малките типични дървени къщи характерни за региона, където се намира, постройката.

Едноетажната резиденция е боядисана в черно, за да скрие дома на видно място сред многото елементи на природата, които го заобикалят. Черният екстериор също затопля дървения интериор на дома, който е облицован с дърво, сертифицирано от Съвета за управление на горите.  Сърцето на къщата е нейната конструкция от поцинковани стоманени профили, които имат очакван полезен живот от 200 години. iHouse е за цял живот.

https://www.yankodesign.com/images/design_news/2022/03/auto-draft/05_casazgz_ihouse_prefabhome.jpg

Построиката също така може да издържи на главозамайването на съвременния живот като обръща внимание на всички удобства в него, както и рационалното използване на ресурсите, опитвайки се да сведете до минимум въздействието върху околната среда земята и региона. Casa ZGZ е построена извън площадката в два модула, обединени в най-дългата им страна. Единият модул помещава мокри помещения на дома, включително баните и кухнята. Другият модул е ​​домакин на спалните и общите пространства, като трапезарията и всекидневната. Които след това са транспортирани до мястото, където е направен окончателният им монтаж.

От всяка страна на постройката има баня а в центъра е разположена отворена кухня, която е проектирана към всекидневната като част от социалната зона на къщата. Проектирана като изкуствена структура, която съществува в хармония с пространство, за архитектите беше важно да оборудват дома в непосредствена близост до природата, която го заобикаля. Състояща се от само един етаж, Casa ZGZ оформя пространство и височина чрез отворено подово оформление и прозоречни фасади от пода до тавана.

Стените и покрива са изградени от композитен сандвич който е толкова ефективен, че осигурява 7 пъти повече изолация от куха тухлена стена. Внимателният дизайн на домът означава, че няма неизползвани пространства, така че харчите по-малко за отопление и охлаждане. По този начин намалявате въздействието върху околната среда на вашия дом.

Изцяло остъклената главна фасада с голяма галерия позволява пълното отваряне на всяка една от зоните на къщата, като по този начин на практика се  разширява площта й към природата. Къщата е позиционирана като чист обем, който  се стреми да се слее със заобикалящата природа без да се конкурира с нея, а се откроява като външен и изкуствен елемент, който съжителства в хармония с пространството.