продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Ecocapsule автономно самоустойчиво жилищно пространство

В тези бурни времена все повече хора мечтаят да излязат от мрежата. Те искат да изживеят по-прост, самостоятелен живот на мобилност, гъвкавост и свобода. Технологичните ограничения често пречат на хората да направят това. Въпреки това, една словашка компания се опитва да го превърне в реалност за милиони хора със своята невероятна екокапсула. Ecocapsule е самоподдържаща се микроединица. Той използва слънчева и вятърна енергия, за да се захранва, като същевременно предлага удобно и ефективно жилищно пространство за своите собственици. Далеч от това да бъде просто футуристично изглеждащ трейлър за ваканция.

Ecocapsule $90,000 Tiny Homes Powered by Wind and Solar

Ecocapsule се предлага на пазара като универсално самостоятелно решение за много нужди: Мобилна изследователска станция, мини къщичка, домашен офис в градината и така нататък. Този универсален продукт прави революцията в малкия дом наистина мобилна. Ecocapsule използва слънчеви клетки, за да осигури до 880W мощност. На всичкото отгоре има вятърна турбина с нисък шум, която осигурява 750 W мощност ден или нощ 24 часа в денонощието. Поставен е на телескопичен прът, което прави транспортирането безопасно и лесно.

Двете опции за захранване работят за зареждане на батерия от 9,7 kWh. Освен че генерира собствено електричество, Ecocapsule събира и дъждовна вода. Кръглата форма на корпуса осигурява потоци на дъждовната вода към събирателните резервоари, където след това се филтрира за ваша употреба. Водата се събира, филтрира и е на разположение, когато е удобно. Банята Ecocapsule ® работи като всяка друга баня и е оборудвана с водоспестяващ кран и душ глава. Резервоарът за съхранение на вода е с голям капацитет и можете да добавяте вода от всеки източник – събрана дъждовна вода или вода от всеки друг външен източник (поток, езеро, вода в лагера и др.).

Почиства се чрез система за предварително филтриране и UV LED лампа. Тази система филтрира 99,98% от замърсяванията, така че оставате с чиста, използваема вода. Питейна вода се осигурява и от филтри, монтирани на крановете. Налице е Климатик и отопление. Директна вентилация през прозорци, индиректна чрез пасивна рекуперация на топлина. Бойлер за кухня и санитария.  Интериорът е общо 8,2 квадратни метра, с брутна полезна площ от 6,3 квадратни метра. Общо за ползване от до двама души, а капсулата тежи до 1570 кг, когато има пълни резервоари за вода.

Изработен е от изолирани сегменти от фибростъкло, положени върху здрава стоманена рамка. Той разполага с гореспоменатите електрически и водни системи за събиране/филтриране, както и система за променлив ток и отопление, интерфейс за домашна система, управляван от смартфон, връзка с мрежа за данни, безводна разделителна тоалетна и пълен набор от висококачествени мебели: бюро , шкафове, стелажи, сгъваемо легло и матрак, кухненски бокс и шкафове за багаж както и мини хладилник.

В момента Ecocapsule се предлага в две различни версии: Ecocapsule Original – от  79,900 евро и Space от Ecocapsule – от 49 900 евро. Каква е разликата между двата модела? Original е напълно оф-мрежова, интелигентна и устойчива система, която може да се използва за почти всичко, което можете да си представите. Работи като опция за отдалечено настаняване, добавка към съществуващ имот, мобилно или стационарно бизнес местоположение и др. Конструкцията Space на Ecocapsule е по-достъпно, но само полу-извън мрежата.

Той не е толкова гъвкав в своя обхват на приложение като оригинала, но носи същите красиви дизайни и пространство, но на по-достъпна цена. Идеален е за тези, които имат по-фиксирана и постоянна идея за устройството, като например инсталация в градината като място за настаняване за гости или отделен домашен офис. Можете да научите повече за Ecocapsule на уебсайта им , както и за предстоящия им продукт, 6PACK, който предлага компактно, незабавно plug-and-play енергийно решение за мобилни домове и малки къщи с всякакви форми и размери.