продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електромобили

Faction D1 превозно средство за доставка без шофьор

Базираната в Юджийн щата Орегон, САЩ компания за електрически превозни средства Arcimoto се обедини с стартираща компания за автономни технологии Faction Technology, за да разработи Faction D1, следващо поколение превозно средство за доставка без шофьор, базирано на платформата Arcimoto. Автомобилът ще  предложи  високоефективно решение за доставки на близки разстояния със значително намаляване на емисиите. Оборудван с технологиите DriveLink и TeleAssist на Faction, за управление без шофьор, функции които съчетават автономност с дистанционно управление от хора. Faction D1 запазва същото задвижване като добре познатите Fun Utility Vehicles (FUV) на Arcimoto, това са триколесни  двуместни, напълно електрически превозни средства, които са  проектирани за ежедневно шофиране на къси разстояния което означава, че може да пътува с максимална скорост от 120 км/ч и  да има обхват от малко над 160 км. Очаква се той да може да транспортира до 226 кг товар на пътуване.

Налице е човек-оператор, който подпомага или управлява превозното средство с помощта на телеоперация – по същество изключително изискана и скъпа радио управляема кола в пълен размер. Faction D1 е обурудван със сензори и системи за безопасност, а товарното му отделение може да се персонализира, като потребителите могат да го адаптират за специализирани полезни товари. Чрез използване на революционната платформа Arcimoto, ние сме в състояние да разработим нашата система без шофьор много по-бързо, отколкото да използваме наследени дизайни на превозни средства“, казват от Faction,. „Крайният резултат ще бъде, ултраефективно превозно средство за доставка без шофьор, което намалява замърсяването и намалява разходите за местни и специализирани паркове за близки доставки.

Електрическото превозно средство без шофьор с правилния размер ще осигури значително повишаване на ефективността, и ще намали въглеродните емисии и ще предложи значителни спестявания на разходи в сравнение със съществуващите транспортни решения, особено по време на средното градско пътуване до 8  км или по-малко. D1 без шофьор разполага с усъвършенствани сензори и системите за безопасност като има конфигурируемо товарно отделение, което може да се адаптира за специализирани полезни товари в допълнение към използваните от автопарка при поискване.

Faction D1 Driverless Delivery Vehicle (Photo: Business Wire)

От Faction вярват, че разходите за търговски услуги трябва да достигнат по-малко от  2 долара  за 1,6 км при операции по доставка. „Бяхме развълнувани да работим с екипа на Faction, за да подкрепим разработката на автономната платформата на Arcimoto. С обща мисия за внедряване на свръх ефективни електрически превозни средства. Търговското пускане на D1 без шофьор ще промени играта за логистиката на доставките на кратки разстояния” заявяват от  Arcimoto. Faction очаква да започне пилотни тестове за клиенти през 2022 г. докато производствените модели се очаква да бъдат пуснати през 2023 г.