продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електромобили

Lotus Eletre впечатляващ и прогресивен Hyper SUV

Измина известно време, откакто за последно сме виждали нещо вълнуващо от Lotus. Последният път, когато чухме, британският автомобилен производител премина през моделите Evora, Elise, Exige. Изглежда, че може да е имало причина за това, след като току-що дебютира Eletre. Освен това, тяхната най-нова платформа е SUV и е без емисии. Сега, когато марката е подмарка на Zhejiang Geely Holding Group, гамата приветства първия си напълно електрически модел. Освен Lotus, китайската мултинационална автомобилна компания притежава също Volvo и Polestar. Може би от тях се снабдяват технологии за безопасност на пътниците и екологична мобилност за току-що обявения електрически SUV. Производителят предоставя на Eletre батерия от 100 kWh за задвижване на електрическото задвижване и мощност от около 600 конски сили. Това са 447 киловата с по един електромотор, захранващ всяка ос. Той може да достигне 100 км/ч от място за по-малко от три секунди и може да се похвали с максимална скорост от 260 км/ч.

Тестването показва, че пълното зареждане осигурява пробег от 600 км  (WLTP). С бързо зарядно устройство с мощност 250 kW, 20 минути, включени в мрежата, вече могат да ви дадът до 400 км.  Първата в света LiDAR система за разгръщане и усъвършенстваните възможности за автономно шофиране правят това технически най-модерният Lotus досега. LiDAR  е надеждна за бъдещо развитие, тъй като хардуерът вече е интегриран. Eletre е първият глобален SUV с 800V архитектура, осигуряващ изключителен обхват и опции за зареждане, което означава по-малко време за включване и повече време за шофиране. Налице е електрически огледален дисплей за обратно виждане (ERMD), с три различни камери – огледало за обратно виждане, 360-градусов изглед на автомобила отгоре за подпомагане на паркирането и интелигентни технологии за шофиране.

Очертанията на екстериора на Eletre са спортни точно като неговите суперавтомобили. Фаровете са оцветени, за да се слеят с черната облицовка на бронята, докато чифт LED светлини украсяват предния капак. Междувременно, отзад показва LED светлинна лента, която се увива по дължината на бронята с марката Lotus точно отдолу. Що се отнася до интериора, седалките и другите повърхности са тапицирани с устойчиви материи Kvadrat. Има 15-инчов OLED информационно-развлекателен модул, интерактивно осветление за настроение. Налице е HUD с AR В близко бъдеще хед-ъп дисплеите с добавена реалност ще помогнат да направим шофирането още по-удобно и безопасно. Това поколение HUD допълва външния изглед на пътните условия пред автомобила с виртуална информация.

Освен блестящо вътрешно оформление купувачите на Lotus Eletre ще могат да избират и от две първокласни аудио системи KEF. Това е истинско Lotus преживяване. Оптималната структурна твърдост и активната динамика, съчетани с перфектна комбинация от висока мощност и въртящ момент, осигуряват вида производителност, която се очаква от Lotus. С мощни електрически двигатели и нисък център на тежестта, тази нова икона прави обикновеното шофиране изключително.