продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

часовници

Atmos Infinite механичен шедьовър за вечно движение

В зависимост от калибъра, който бие във вашия часовник, той работи или на електричество, или на главна пружина. Първото е това, което обикновено захранва часовниците в нашите домове и офиси. Това не така за  хората в кръговете на висшето часовникарство което граничи с изкуство като Jaeger-LeCoultre които могат да измислят забележителни иновации. Техният Atmos Infinite е механичен шедьовър, който се предполага, че може да е  вечен. Часовникарите все още не са изградили часовник, който да работи без никаква механична или електрическа намеса. Засега най-близките са самонавиващите кинетични механизми, но те идват с едно предупреждение. Веднага щом слезе от китките ни и достигне лимита на запаса на мощност на движението той ще спре. Въпреки това, Jaeger-LeCoultre твърди, че последното му творение е различно от всяко друго.

Предполага се, че Atmos Infinite разчита на малки промени в атмосферната температура, за да работи. Историята разкриват, че концепцията зад нейното развитие е благодарение на революционния механизъм, изобретен от Жан-Леон Ройтер през 1928 г. и пуснат на пазара от Jaeger-LeCoultre през 30-те години на миналия век. Неговият превъзходен дизайн е преоткрит и преработен от създаването му, издигайки го до ранга на икона. Наричан „Часовникът на президента“, Atmos беше официалният подарък на Конфедерация Швейцария. Тайната на Atmos се крие в херметически затворена капсула, пълна с газ и свързана със задвижващата пружина чрез мембрана. Най-малкото изменение на температурата променя обема на газа, карайки мембраната да се свива и разширява като движението на въздуха в акордеон и да навива пружината.

Дори колебание на температурата от един градус по Целзий е достатъчно, за да продължи часовникът да тик така два дни, така че по принцип Atmos може да се движи завинаги. Механизмът на Atmos Infinite се държи на място от практически невидими стъклени опори, насърчаващи усещането, че часовникът плава в стъклен контейнер (215 мм диаметър х 253 мм височина). Времето е посочено на черния лакиран пръстен с нанесени и полирани маркери във формата на палка за часовете; стрелките съвпадат със сребристото родиево покритие на механизма, а стрелката за минутите е леко извита, за да освети върху заоблената черна писта. В рамката на черния пръстен е втори метален пръстен с вдлъбнати точки за обозначаване на минутите.

Atmos Infinite взема всички основни компоненти на това, което прави оригиналния Atmos толкова страхотен и го превръща в модерна класика с красива естетика и луксозен стил. Въпреки че механизмът е проектиран да работи непрекъснато, без нужда от навиване или каквато и да е друга човешка намеса, часовникарят препоръчва навременно обслужване на всеки 10 до 15 години. Jaeger-LeCoultre Atmos Infinite не е ограничено производство и е на цена от 15 100 долара, което го прави невероятно съотношение цена-качество.