продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

на вода

Chase Zero лодка за преследване задвижвана с водород

През 2012 г. екипът на Emirates New Zealand (ETNZ) за първи път представи подводното крило в света на Купата на Америка със своята катамаранна яхта AC72. Сега, малко по-малко от 10 години по-късно, екипът представя лодка за преследване, задвижвана с водород, която със сигурност ще направи фурор в международното състезание по ветроходство. Само седмица след първото си представяне, прототипът на име Chase Zero, който се захранва от горивни клетки на Toyota , успешно завърши първия си „полет“ около пристанището Waitemata в Окланд, достигайки безпрецедентна скорост. Chase Zero е част от водороден проект, стартиран от ETNZ и ще бъде първият по рода си, който ще участва в състезанието за Купата на Америка. Той е с дължина 10 метра и може да побере шест членове на екипажа.

Emirates Team New Zealand's hydrogen boat points to a cleaner future

Chase Zero се захранва от две 80kW водородни горивни клетки на Toyota, по 1 във всеки корпус, които осигуряват по-голямата част от енергията, необходима за захранване на лодката. Водородният газ се пропуска през катализатор, който отделя електроните от молекулите водород. Тези електрони се използват за захранване на лодката и след това се връщат към положително заредените водородни йони, които се комбинират с кислорода от въздуха, като не оставят нищо освен чиста вода която излиза от отработените газове на горивната клетка. След това това електричество или се съхранява в батерията, или се подава директно в електрическите двигатели, които осигуряват задвижването на лодката. Лодката може да плава с краисерска скорост приблизително 30 възела (55,5 км/ч) със 160 kW, генерирани от горивните клетки. За да постигне по-високи скорости до 50 възела (92,6 км/ч), той може да черпи от батериите и да увеличава мощноста до около 420 kW за по-кратки периоди.

Hydrogen-powered chase boat developed by Emirates Team New Zealand

Горивната клетка ще презареди батериите, след като отново има излишна мощност. Пътуването при 50 възела по вода изисква много енергия и затова подводното крило, както при ветроходството, беше очевиден избор за нас, за да намалим съпротивлението и следователно да помогнем да разширим обхвата си до около 180 км с едно зареждане с водород, който се съхранява на 4 танка на борда, по два във всеки корпус, коментират от Emirates New Zealand. Зеленият водород се съхранява в газова форма при максимално налягане от 350 bar. Резервоарите са изработени от пластмасова облицовка, обвита с въглеродни влакна за необходимата здравина. Всеки може да побере 8 кг, което дава общ капацитет от 32 кг, когато е пълен.

Този новооткрит проект доказва как можем да повлияем на световната морска индустрия, като произвеждаме прототип на водородни задвижвани катамарани. Със своя футуристичен вид, впечатляващите си характеристики и нулеви въглеродни емисии, Chase Zero се счита за значителен напредък по отношение на чистата възобновяема енергия в морската индустрия. „Това е основно водна пара, която излиза от ауспуха, което е невероятно, като се има предвид положителното въздействие върху околната среда, което може да се окаже чрез намаляване на емисиите от обикновените двигатели на лодки.“ казват от Emirates Team New Zealand