продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

на вода

RaceBird Първата в света електрическа състезателна лодка

Състезателните лодки направиха крачка напред с RaceBird. Това е електрическа лодка, която използва иновативна технология на подводни криле, която й позволява да се издига над повърхността на водата с минимално съпротивление и максимална енергийна ефективност. RaceBird е рожба на норвежкия дизайнер Софи Хорн и е създаден съвместно с Брунело Акампора и експертни инженери от Victory Marine и SeaBird Technologies. През септември миналата година публиката видя за първи път RaceBird в пълен размер, който може да достигне скорост близо до 50 възела (93 км/ч). 100% електрическият RaceBird се захранва от 150 kW батерия Kreisel и извънбордов мотор, произведен от Mercury Racing.

Per la Formula E dei mari varato Racebird, il mostro silenzioso

Електрическата състезателна лодка има достатъчно моментален въртящ момент и ускорение, за да се повдигне бързо върху крилото си и да се плъзга над водата при високи скорости. RaceBird е дълъг 7 метра, широк 2 метра (с крилото 3 метра) и тежи около 800 кг. Лодката ще разполага с изцяло карбонови тела с крила отстрани, които се сгъват, за да образуват предни подводни крила и с удължена опашка на крилото на извънбордовия мотор. Кабината е напълно затворена, както при високоскоростните бензинови моторни лодки. Благодарение на иновативната технология на подводни криле, електрическите моторни лодки RaceBird ще се издигат високо над повърхността на водата, позволявайки минимално съпротивление и максимална енергийна ефективност. Издигането над вълните не само ще подобри представянето, но също така ще насърчи близки и конкурентни състезания с близко следене на противник.

Πέταξε» πάνω στο νερό η πρώτη ηλεκτρική Formula 1 (βίντεο)

RaceBird влезе в производствената фаза, като експертните инженери от Victory Marine концентрират усилията и ресурсите си през следващите месеци върху производството на пълен флот от електрически моторни лодки, готови за състезания. Тестването на RaceBird ще продължи няколко седмици и ще се състои от тестове по права линия, квалификационни бягания и симулации на състезания, с фокус върху настройката и анализа на производителността и събирането на данни за характеристиките на препятстване и управление в различни състезателни условия.

Инженерите на E1 (World Electric Powerboat Series) също използваха водните тестове като възможност да оценят различни елементи от състезателния формат, включително изпробване на автономни шамандури и профили за завой, както и тестване на позиционирането на бордовите камери, които да се използват в бъдещи излъчвания на E1. Дебютният сезон на световното първенство E1 е планиран да започне през пролетта на 2023 г. Екипът обаче казва, че феновете няма да трябва да чакат дълго, за да видят RaceBird да лети по водата, като първото публично изложение ще бъде обявено скоро.