продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

под вода

U-Boat Nexus 9 местна луксозна туристическа подвадница

Още през 2016 г. холандският производител на подводници U-Boat Worx разкри туристически кораб с двоен балон, наречен Cruise Sub , който може да поеме до девет души дълбоко под океанските вълни. Сега компанията представи изцяло акрилен брат и сестра с панорамен прозорец за наблюдение с форма на яйце. Флагманската серия Nexus се състои от два модела – единият може да побере осем пътника (въпреки че това ще включва две деца) и един пилот, а другият позволяза общо седем пътници. Всеки разполага с изключително голям елипсовиден корпус под налягане с места за сядане от бизнес класа вътре и до 914 литра вътрешно пространство на човек.

Иновативният елипсовиден корпус под налягане е направен от три секции, които са свързани помежду си, за да образуват един ненарушен безшевен прозорец. U-Boat Worx казва, че е монтиран най-големият входен люк на подводница с този размер за по-лесен достъп и може да бъде включен и пътнически асансьор. Отгоре са монтирани резервоари за гмуркане, горните и страничните поплавъци са премахнати и са монтирани въртящи се седалки, които се виждат и в Cruise Subs на компанията, за да предоставят на пътниците неограничен изглед през широкия акрилен балон за наблюдение независимо от посоката на движение на подводницата. Като пътниците дори може да управляват интуитивния контролер Manta за по-завладяващо изживяване при гмуркане.

Новите подводници са оптимизирани за спускане и изтегляне на базата на кораб, въпреки че могат да бъдат разгърнати и от сушата, а настройката идва с безжичен контролер за навигация на подводницата далеч от поддържащия кораб без пилот вътре, както и възможност за поддържане на Nexus в позиция над място за гмуркане. Всеки модел е оценен за постигане на дълбочина от 200 метра и включва 62-kWh устойчива на налягане литиево-йонна батерия, която се счита за добра за до 18 часа работа на едно зареждане при до 10 гмуркания на ден.

Съобщава се, че корабът е най-бързият многопътен потопяем апарат на пазара, включващ 10 6,4-kW тласкащи устройства за максимална скорост от 5,5 км/ч  и може да се похвали със способността за маневриране във всяка посока. Подобно на други подводници от U-Boat Worx , корабите Nexus вероятно ще се насочат към туристически курорти от висок клас, круизни линии и частни оператори. Не са разкрити цени, което само по себе си е добра индикация за скъпата цена, която ще придружава новата серия Nexus.