продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Cosmic Studio електрически неутрално жилище

Американският стартъп Cosmic създаде слънчево захранвано жилище, което е построено по специален строителен процес и генерира много повече електроенергия, отколкото е необходимо. За последния си проект екипът на Cosmic са разработили ефективна строителна система и изцяло електрически дом с нулеви емисии, който е предназначен да бъде „нова, смела стъпка в решаването на жилищната и климатичната криза. Според компанията, малките конструкции са конструирани с помощта на опростен процес, който е по-бърз, по-икономичен и по-малко разточителен от типичните методи.

Освен това сградите са проектирани да генерират собствена енергия, като същевременно използват минимално количество енергия и без изкопаеми горива. Конструкцията генерира допълнителна мощност, която се съхранява и преразпределя. Екипът завърши първата си моделна единица, наречена Cosmic Studio, която има едно ниво и е обща площ от 33 квадратни метра. Компактното жилище разполага с баня и отворена зона за спане, живеене, хранене и готвене. Докато този първоначален блок беше замислен като жилище, компанията подчерта, че сградите могат да се използват за други функции, като стаи за игри и офиси.

Cosmic създава своите домове чрез „хибриден сглобяем подход“, като части от сградата са направени във фабрика докато отделни компоненти са изградени на място. Рамката или шасито е модулна система, изработена от стандартизирани компоненти. Модулите се комбинират, за да образуват сгради с различни мащаби. Четиринадесет стандартни модула бяха използвани за създаване на шасито за модула Cosmic Studio. Шасито е едновременно изключително здраво за по-голяма структурна производителност и силно адаптивно. То е изработено от метал и дърво.

Гредите, сглоблите и настилките са изработени от тънка ламарина и тръби, докато другите конструктивни елементи са изработени от устойчива дървесина. Покривът е от метален шев. Компонентите на модула се изграждат във фабрика, поставят се в плоски контейнери и след това се транспортират до обекта чрез бордов камион. Максималното тегло на модула е 272 килограма, което го прави сравнително лесен за разтоварване и сглобяване с малък телескопичен товарач. Не са необходими кранове.

Домът е разположен върху собствена основа. Стенните панели са изработени от кръстосано ламиниран дървен материал и различни видове шперплат, а подовите настилки са изработени от инженерна твърда дървесина. Опциите за облицовка включват оцветен кедър в черно, сиво или естествено – или композитни панели в меден оттенък. Апартаментите с кухни са оборудвани с кварцови плотове и първокласни шкафове. Баните са с душ стени с плочки и висок клас  санитария. Други функции включват високоефективни светодиоди, интелигентен термостат и придружаващо приложение за наблюдение на потреблението на електроенергия.

Налице е интелигентната ERV система която обменя остарял вътрешен въздух със свеж външен въздух. Интелигентната конструкция е оборудвана със супер ефективна електрическа система за отопление и охлаждане. Домът е проектиран да минимизира консумацията на енергия чрез функции като непрекъсната изолация и херметични прозорци и врати. Оборудването включва голям пакет батерии за литиево-йонна и топлинна енергия. Уредите са проектирани да се захранват със слънчева енергия която може да се генерира до 20 000 kWh годишно в региона на Калифорния – много повече, отколкото се очаква да има нужда малкото жилище. Екипът предвижда допълнителната енергия да бъде съхранявана и след това разпределена до основния дом в имота на сградата или до електрическо превозно средство.

Cosmic Studio е в състояние да генерира и съхранява както електрическа, така и топлинна енергия, когато е най-ефективно и най-евтино, и след това да я разпределя в домакинството, когато е необходимо. Собствениците могат да закупят слънчевата матрица и батериите или да ги заемат от Cosmic. В последния сценарий Cosmic притежава излишната енергия, генерирана от домът. В момента са необходими четири до шест месеца, за да се изгради и достави Cosmic Studio . Към момента компанията не публикува цени. Като крайната цел на Cosmic е да трансформира строителната индустрия.