продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Buck Mountain Cabin семпла хармония и елегантна конструкция

Американското студио Heliotrope Architects изгради ваканционен дом наречен Buck Mountain Cabin който се намира на остров Оркас, разположен точно до брега на северния щат Вашингтон. Той е част от архипелаг, известен като островите Сан Хуан. Първоначално клиентите се обърнаха към Heliotrope Architects за да се консултират относно избора на място, а след това наеха фирмата да проектира самото жилище.

„Насърчихме клиентите да се съсредоточат върху характеристики, които са уникални за Сан Хуан, като тревисти базалтови скални извори, разположени в гора от дъгласка ела и тихоокеанска мадрона“, каза екипът. Студиото замисли двуетажна, праволинейна кабина, която има малка основа и по-голямо горно ниво. Общата площ на жилището е 142 квадратни метра.

Източната страна е закотвена към скалиста издатина, докато западната страна се издига над площадката, приблизително на шест метра над околното нивото. Екипът успя да намали екологичният отпечатък на обекта, като включи конзоли и използва дървени колони с точково натоварване с малки основи. Основата на дома е създадена с минимални изкопни работи. Освен това екипът избягва да събаря дървета, за да разшири гледния коридор. Това решение разнообразява гледката, като същевременно осигурява усещането, че човек се намира в самата гора.

Архитектите обясниха, че къщата с дървена рамка е „целенасочено семпла и изчистена като дизайн“. Фасадите са обвити с кедрова облицовка в сив оттенък, а стрехите на покрива са облицовани с дърво в меден тон. Големите надвеси на покрива, заедно с околните дървета, помагат за засенчване на големите участъци от стъкло. Прозорците с южно изложение въвеждат дневна светлина.

В кабината дневната зона се намира на горното ниво, заедно със спалня и баня. Има и „сигурно килерче“, където собствениците могат да съхраняват вещите си, когато обитават кабината. Долният етаж съдържа втора спалня и баня. Кухнята и трапезарията се разположени в дълга, линейна стая, която е оградена от двете страни от плъзгащи се остъклени врати. Отворите осигуряват плавност и минимизират разликата между вътрешно и външно. Освен това, на запад, стъклената врата позволява достъп до вътрешен двор, който се носи над обекта и служи като идеалното място за гледане на залеза.

Зоните за спане гледат към скалистия хълм и са предназначени да се чувстват по-защитени. „Тези пространства се възползват от пресеченият наклон от север-юг, с изглед към склона на хълма, неговата отразена светлина придава топлина на тези по-интимни пространства“, каза екипът. Довършителните работи включват бетонни подове и стени от ламарина. Кухнята е оборудвана с плотове от черен гранит и черен байц дъб както и метална ламперия за кухненският остров.

Във всекидневната камина е поставена в метален шкаф, проектиран от Heliotrope. „Домът трябваше да бъде икономичен, издръжлив и да стои добре във времето“, каза Хелиотроп. „За тази цел избягвахме ценни или сложни материали и системи и се фокусирахме върху простата полезност, която хармонира добре с цялостната естетика.“ коментира  екипът.