продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

самолети

Manta Aircraft самолет и хеликоптер в едно превозно средство

Avionord, частна компания за въздушен транспорт, силно специализирана в медицинския въздушен транспорт, и Manta Aircraft сключиха споразумение за разработване на версия на платформата Manta ANN за бързи услуги свързани с медицинският въздушен транспорт. Avionord се съгласи да закупи до 15 единици от хибридно-електрическите самолети за вертикално излитане и кацане на Manta с голям обсег на действие (eVTOL), като същевременно стана инвеститор в компанията. Avionord управляваше флот от хеликоптери Learjet Bombardier и Leonardo AW109 за услуги, които включват бързи интервенции за отвеждане на медицинския персонал до местата на произшествие, транспортиране на човешки органи и спешни чартърни полети. Сега базираната в Милано транспортна компания ще работи с Manta, за да проучи потенциала за използване на самолети VTOL в тези мисии.

Основната характеристика, която привлече вниманието на Avionord, беше широкият обхват на платформата Manta ANN, която е полезна за мисиите за бързо транспортиране на органи за трансплантация от една болница в друга, като се избягва зависимостта от летища и автомобилен транспорт. Чрез използване на хибридно-електрическа система за захранване, като се използва турбинен двигател за производство на електричество за електрическите двигатели и бордовите батерии, самолетът може да носи по-висок полезен товар и да има по-дълъг обхват. Хибридно-електрическата версия може също да презарежда батериите по време на полет. Полетът се захранва се с еко-гориво и не се нуждае от наземна инфраструктура за презареждане. Самолетът потенциално предлага обхват между 300 и 1000 км и крейсерска скорост до 300 км/ч.

Освен това, той съчетава възможности за VTOL (кратко излитане и кацане), което означава, че изискванията за инфраструктура са минимални. Например съществуващите площадки за хеликоптери или настилки с размер половин тенис корт са напълно достатъчни, което позволява по-висок полезен товар за полет или мисия. Освен това платформата на самолета позволява значително спестяване на разходи и намаляване на шума в сравнение с конвенционалните хеликоптери. Платформата на самолетите е технологично подготвени да бъдат пилотирани, но и да летят дистанционно контролиран или в „автоматичен“ режим. Безопасността на пътниците, е първа спецификация на дизайна. Предоставяне за всички пасивнии системи за активна безопасност: балистичен парашут, енергопоглъщаща клетка за екипажа и др.

Летателният апарат представлява смес от самолет с VTOL  характеристики с възможност за изключително лесно маневриране чрез смесване на способности на самолет и хеликоптер в едно превозно средство като скорост на завиване, преобръщане и отклонение. Manta работи върху производството на гама от ориентирани към производителност хибридно-електрически въздушни превозни средства за вертикално и късо излитане и кацане за регионална въздушна мобилност. Планира да започне сертифицирането на първия двуместен многофункционален модел ANN2 през 2023 г., докато хибридно-електрическите VTOL с медицинска конфигурация трябва да бъдат доставени до 2026 г.