продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електромобили

Squad соларно захранван микро автомобил на достъпна цена

Холандската стартъп компания Squad Mobility стартира през 2019 г. , когато двама бивши колеги решиха, да насочат усилията и средствата си за създаването на слънчево захранвано електрическо превозно средство, което обикновените хора всъщност биха могли да си позволят доста по-лесно в сравнение с всяка друга кола. По това време компанията имаше само рендери и обещания, но ето че преди няколко дни за първи път разкри завършения Squad car. Автомобилът се е развил забележимо, като все още поддържа целта на Squad да предложи малък, прост, достъпен градски автомобил със соларно заредено електрическо задвижване. Дизайнът на Squad придоби нов живот след първоначалните визуализации, придобивайки по-изправена стойка, опционални врати като видимата рамка е скромно преоразмерена, наоколо са добавени щедър брой прозорци. И предният, и задният край са по-разработени. За да се конфигурира една семпъла но практична визия.

Вътре Squad е прост, но функционален, превозващ двама души, обезопасени с триточкови предпазни колани. Малкото ниско табло, което отделя пътниците от голямото предно стъкло което работи като място за съхранение и работна станция за лаптоп за пътника. Като опция се предлага и климатик. Но подвижните врати предлагат хубава енергоспестяваща алтернатива. Автомобилът Squad разполага с 68 литра място за съхранение зад седалките, което се разширява до 243 литра при сгъната седалка на пътника. В крайна сметка, колата на Squad все още прилича повече на количка за голф, отколкото на модерен автомобил с две врати, като помещава двама души в съкратена кабина, поддържана от тръбно-алуминиева клетка. Плановете предвиждат той да бъде хомологиран в категорията на леката електрическа четириколка L6e. В краина сметка Squad е изненадващо просторен и удобен, стабилен и много безопасен с пълна аварийна структура, ролка и колани. Лесен за работа, лесно напречно паркиране, лесен достъп. Устойчив и забавен!

Squad Auto - This micro car from Holland is cheap and self-decharges in the sun - 24 Hours World

Компактният автомобил на Squad разполага с два 2-kW задни мотора на Squad те го задвижват до максимална скорост от 45 км/ч. Squad побира до 4 преносими и сменяеми батерии. Всяка батерия има капацитет от 1,6 kWh, добавяйки до 6,4 kWh max, Литиево-йонните батерии предлагат обхват до 100 км, а преносимият дизайн на батерии в стил куфар е насочен към лесна смяна за допълнителен обхват. Автомобилът също така е проектиран да добавя приблизително 20 км по време на европейски летен ден единствено чрез слънчевите панели, интегрирани в покрива. Squad смята, че ще отговори на нуждите от 12 км/ден на някои градски пътуващи, а тези, които се нуждаят от повече, могат лесно да извадят батерията и да я заредят чрез стандартен 220-V контакт. Слънчевият панел работи при всякаква светлина, също и на сянка. Автомобилът се захранва от електрически двигатели и батерии, така че работи и през нощта, през зимата или на закрито.

Автомобилът е с размери само 2 м дълъг, 1,2 м широк и 1,6 м  висок. Той има кръг на завиване от 6 м и е с размери, за да влезе в места за паркиране (или празно пространство между паркирани коли), които шофьорите на стандартни автомобили не биха посмели да опитат. Squad казва, че три ще се поберат спретнато на едно място за паркиране. Цените за предварителна поръчка се покачиха скромно от първоначалната базова цена от 5750 евро през 2019 г. и сега са все още много достъпните 6250 евро  преди данъци за най-основното оформление и 9300 евро за най-добре оборудваното издание. Squad планира да започне производството през 2023 г., като първоначалните доставки ще отидат на вътрешния пазар в Холандия, преди да се придвижат на изток и юг през Европа.