продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

самолети

AIR ONE електрически самолет с вертикално излитане и кацане

Израелската стартираща компания AIR разкри пълномащабния прототип на първото си електрическо превозно средство за вертикално излитане и кацане ( eVTOL ), AIR ONE. Това е двучленен електрически самолет с фиксирано крило, задвижван от осем вертикално повдигащи ротора. Неговите осем електрически двигателя могат да доставят пикова мощност от 771 конски сили (575 kW). С възможност за излитане и кацане на всяка равна повърхност, електрическото превозно средство предлага обхват от 177 км с едно зареждане при скорост до 250 км/ч. Може да бъде напълно зареден в рамките на един час, а максималният полезен товар е 200 кг. Със сгъваеми крила и прибиращ се колесник, AIR ONE може да се съхранява в повечето гаражи и алеи и е подходящ за теглене на ремаркета.

AIR ONE

Кабината има стъклена секция в долната част, която позволява както на пилота, така и на пътника да получат по-добър изглед на това, което има отдолу. AIR ONE е вълнуващо допълнение към пазара на личния транспорт в САЩ и за всички хора, които мечтаят за тези невероятни машини от десетилетия. Неговата елегантно изглеждаща кабина се отваря нагоре, за да позволи на пилота и пътника да  излязат. В кабината и двамата пилоти имат достъп до контролите на eVTOL. Компанията също така работи върху собствена система за управление, която управлява сложни функции и навигация, така че използването не е ограничено до висококвалифицирани пилоти и обучени професионалисти.

Изцяло новият самолет е конструиран, така че вашите действия се предават към управлението на двигателя с помощта на цифрови сигнали, а не чрез механични връзки. От компанията вярват че въздушни превозни средства трябва да са удобни за ползване като автомобили и трябва да бъде в състояние да осъществяват въздушния транспорт почти безпроблемно, от първостепенно значение, че хората ще могат да започнат пътуването си директно от домовете си. AIR ONE може да бъде паркиран в стандартен гараж, когато е сгънат и в очакване на която и да е наблизо равна повърхност за излитане или кацане.  Допълнителните функции за безопасност включват система за наблюдение с изкуствен интелект (AI) , която гарантира първостепенна безопасност, дори и за пилоти с минимално обучение.

Все още не е ясно какъв вид лиценз за пилот ще ви е необходим, за да летите с AIR ONE. Летателният апарат е проектиран от самото начало да бъде забавно, безопасно и практично превозно средство, което се придържа към аерокосмическите стандарти и разпоредби. AIR ONE преосмисля личната въздушна мобилност, компанията вече приема предварителни поръчки за своето спортно двуместно превозно средство и планира да започне въвеждането му през 2024 г. Като очакваната базова цена е  150 000 долара.