продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

веломобили

Pedilio соларен микро веломобил

Въпреки че веломобилите обикновено могат да бъдат определени като лежащи триколки, затворени в аеродинамична обвивка, виждаме все по-голям брой варианти на четири колела, ориентирани към стабилност. Един от тези микро автомобили е Pedilio, който в крайна сметка може да се движи със максимална скорост до 45 км/ч. Създаден от немския изобретател Томас Вибах, превозното средство за един пътник включва 21-степенно задвижване с педали, монтирано  към дясното му задно колело, заедно с главинен двигател в лявото задно колело – последното подпомага силата на въртене на ездача. С комфортната крейсерска скорост от 25 до 35 км/ч можете лесно да овладеете ежедневните пътувания до гарата, до вашия офис или до училище. Кутията за багаж с текстилно покритие лесно побира ежедневното пазаруване и предлага място за щайга за напитки.

Sonntagsfahrt mit dem Solar Velomobil - strohbonaut

Соларният покрив и каросерията на автомобила предпазват от дъжд и пръски вода отгоре и отдолу. Отстрани автомобилът е отворен, предлага много чист въздух и изживяване сред природата и преди всичко позволява лесен достъп и излизане. Шофьорът седи на нивото на очите с останалите участници в движението, има оптимален обзор и се вижда добре. Четирите колела позволяват спортно удоволствие от шофирането. Напълно окачената рамка на шасито с иновативното управление носи максимално удоволствие от шофирането. Въпреки много компактния си дизайн (дължина само 1,85 м, ширина 0,9 м), беше възможно да се осигури оптимална стабилност при преобръщане. Електричеството от соларния покрив захранва тяговата батерия както по време на движение, така и когато автомобилът е паркиран. Така за къси разстояния от 20 до 30 км на ден автомобилът не изисква допълнително зареждане. При зареждане от мрежата този обхват се увеличава с до 120 км, в зависимост от конфигурацията на батерията.

Регенеративна спирачна система помага за увеличаване на този обхват, докато слънчевите панели на покрива позволяват известно зареждане на батерията, докато автомобилът е паркиран. Използвайки най-съвременна технология за шасито и електрониката, беше обърнато внимание на простотата, ремонтопригодността и взаимозаменяемостта на компонентите. Противно на тенденцията към дигитализация, цифровото свързване в мрежа на функциите за управление беше умишлено избегнато. За индивидуално и свободно движение не е необходимо да зависи от приложения и мрежи за данни. С прахово боядисана стоманена рамка и кабина от въглеродни влакна, настоящият прототип наклонява везните с около 68 кг и има максимален капацитет на полезен товар от 130 кг.

Някои от другите му характеристики включват независимо окачване на четирите 20-инчови колела, предни и задни хидравлични дискови спирачки и пълна система за осветление с мигачи. Целевата базова цена за Pedilio при ръчно производство в малки серии е 10 000 евро (плюс ДДС). Цената може да се коригира чрез промяна на функции като по-голям капацитет на батерията, по-високо качество на задвижване и компоненти на веригата, както и бъдещи варианти на защита от атмосферни влияния.