продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

батерии

WaterLight преносим фенер който се зарежда със солена вода

В някои региони на света, като например изолирани малки общности, може да бъде трудно да се намери надеждна енергия. Wayúu е общност на полуостров Ла Гуахира между Колумбия и Венецуела. Без ток хората тук могат да направят малко през нощта. Използването на огън като източник на светлина може да бъде опасно. Вместо това тази общност използва нови технологии, за да осветява нощите си. Нека да разберем за това как WaterLight променя общността на Wayúu, с половин литър морска вода. Wunderman Thompson Colombia и E-Dina разработиха WaterLight през 2021 г. Вдъхновени от нарастващите енергийни нужди, тези две групи потърсиха алтернативен източник на енергия, който да е от полза за отдалечени общности като Wayúu.

WaterLight: A Portable Lamp That Uses Saltwater To Recharge

Използването на WaterLight е лесно. За да захранва устройството, потребителят трябва да го напълни с половин литър морска вода. След това морската вода ще захранва фенера за 45 дни с помощта на процес наречен йонизация. WaterLight създава електричество чрез комбиниране на електролитите от солената морската вода с метала магнезий. След като частиците на солта се изпарят, лампата може да се изпразни и напълни отново, докато използваната вода може да се използва повторно за измиване или почистване. Действайки като мини генератор на енергия, устройството може да се използва и за зареждане на мобилен телефон или друго малко устройство чрез вградения си USB порт. През целия си живот WaterLight може да осигури около 5600 часа енергия, което се равнява на две до три години употреба в зависимост от това колко често е необходима.

WaterLight is an Eco Friendly Lantern Powered by Saltwater

Лампата има цилиндричен корпус, изработен от дърво Urapán с източник на светлина, интегрирана в основата и перфорирана капачка отгоре, която позволява на водата да се налива в устройството, докато водородният газ, създаден по време на процеса на йонизация, може да излиза. WaterLight е много подходящ за използване в отдалечени общности. Източникът на енергия на фенера, морската вода, е много изобилна по крайбрежието. Поради това отдалечените общности в тези региони могат лесно да се възползват от своите природни ресурси за преносима светлина и енергия. E-Dina изгради фенера ефективно. Инженерите създадоха бутилката изцяло от рециклируеми материали. Освен това дизайнът на Wayúu вдъхнови E-Dina. Поради това каишката за носене на бутилката е изработена от майстори на Wayúu. Разбира се, фенерът също е водоустойчив, за да предпази електрониката вътре.

В общността Wayúu WaterLight осветява нощните дейности. Четенето, писането, риболовът и работата са невъзможни без светлина. Фенерът е безопасен източник на светлина, който замества огъня. Хората тук също използват устройството за бавно зареждане на своите телефони и други устройства. Този фенер с морска вода донесе по-голяма връзка на Wayúu със света. Производството на електричество от морска вода е чиста алтернатива на използването на изкопаеми горива за енергия. Според E-Dina 840 милиона души в света нямат надеждно електричество. Те също така твърдят, че според ООН световното търсене на енергия ще нарасне със 70% през следващите 13 години. Критично, E-Dina също предупреждава, че запасите от изкопаеми горива ще бъдат изчерпани през следващите 52 години.