продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Резиденцията Nova елегантна конструкция и изчистен дизайн

Резиденцията Nova е с площ около 306 кв.м. и е построена от излят бетон, стомана, стъкло, камък и дърво. Тясната гориста местност е около 5 акра и има стръмен напречен наклон от североизточния до югозападния ъгъл. Nova Residence се намира в планините на Ашвил, Северна Каролина, в западната част на щата.  Обектът е стръмен наклон с дълги гледки към Апалачите на запад и изглед на преден план към центъра на Ашвил.

Собствениците на жилища се преместиха тук от Остин Тексас чрез двугодишно престой в Тенеси, докато къщата се строеше. През последните години Ашвил привлече хора от всички части на страната.  Независимо дали става въпрос за култура храна, мек зимен и летен климат, девствено качество на въздуха, активен начин на живот на открито или просто като отдих от суматохата на по-големите градове.

Уникалният напречен наклон на обекта започва постепенно, но става по-сериозен, като се отдалечава от улицата към средата на къщата.  Изцяло стъклена обвивка прикрива сложна, конзолна стоманена конструкция, която позволява на къщата да се носи леко над стръмния терен. Има два балкона със стъклени парапети на горния етаж и допълнителна тераса на долното ниво.

За основата екипът използва бетон, направен с пясък от местни водни пътища. Външните стени са облицовани с гарапа – тропическа твърда дървесина – без никакво покритие от петна или боя.  Дизайнът се усеща като неизбежен синтез на условията на обекта и това, което собствениците на жилището са искали да постигне къщата.

Гледките заемат централно място, но интериорът е оживен от обилното използване на прозрачен оцветен орех, плочи от естествен камък в светли нюанси, подове от светъл дъб и неутрални тонирани тъкани и мебели. Интериорът се отличава с компактно оформление и потапяща гледка към терена. Горното ниво съдържа кухня с отворена концепция, трапезария и всекидневна, заедно с основната спалня. Избрани са външни материали, за да издържат естествено и грациозно, но също така да се слеят с околната среда.

Лицевата страна на дървото garapa е оставен да изветрява с течение на времето, без нанасяне на петна или боя, камъкът е добит на местно ниво, а основата е от бетон, по своята същност местен материал, състоящ се от пясък от местни водни пътища. Отпечатъкът е компактен и изцяло стъклената обвивка прикрива сложна, конзолна стоманена конструкция, която позволява на къщата да се усеща лека и елегантна. На долния етаж има две спални, фитнес зала и медийна стая. Двете нива на жилището са свързани чрез стълбище от огънати стоманени плочи с дъбови стъпала.

Nova Residence with entry retaining wall

Стълбите се поддържат от вертикални пръти, които се издигат нагоре, за да образуват мантинела и са покрити с бронзови капачки. Екипът използва земни материали, които не биха нарушили околния пейзаж. Довършителните работи включват бледи плочи от естествен камък, подове от рус дъб и прозрачно оцветен орех, доставен от едно дърво.