продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Raus компактна кабина за бягство сред природата

Базираната в Берлин стартираща компания Raus разкри най-новотa компактна кабина, проектирана от архитект Сигурд Ларсен. Основана през 2021 г. от училищни приятели, мисията на компанията е да осигури на жителите на града кратък престой сред невероятни пейзажи, които не са твърде отдалечени, за да бъдат достигнати. „Живеем в свят, в който сме винаги включени и винаги на разположение. Понякога просто се нуждаете от почивка от шума и суетата на градa”.

„Raus създава съвременни убежища сред природата, без списъци със задачи и без да се притесняваме, че ще пропуснем нещо. Ние правим спонтанните почивки от ежедневието лесни и неусложнени за резервиране – винаги, когато имате нужда от тях” споделят от Raus. Новата кабина е разположена на територията на Wehrmuehle, историческо имение и културно място на един час северно от Берлин.

Дизайнът на Сигурд Ларсен максимизира ограниченото пространство от 18 кв.м с високи тавани, щедри прозорци и капандури, както и големи плъзгащи се стъклени врати, които съчетават линията отвътре и отвън, като същевременно елегантно рамкират околността. Архитектът коментира: „Работата само с няколко кубични метра в известен смисъл винаги е предизвикателство за архитектите. Но в същото време открих, че това е източник на вдъхновение, защото има толкова ясна рамка за това, което е възможно.

Надявам се, че всеки гост ще може да направи това място свое собствено и да се чувства като у дома си, дори и за ограничен период от време. В допълнение към максимизирането на малката площ, Ларсен също искаше да създаде кабина, която дава на природата първостепенна роля. Затова датският архитект избра почернен дървен материал за външна облицовка и вътрешно покритие.

Тъмният нюанс избягва максимално отраженията в прозорците и не разсейва излишно окото на зрителя. Първият модел на този нов дизайн на кабината, проектиран от архитект Сигурд Ларсен, се намира на краят на артистичната градина  Wehrmuehle, партньор за това специално място. Временното сътрудничество е насрочено за шест месеца. През това време можете да прекарате престоя си на идилична поляна в историческо място, което приютява изкуство и култура.

Разходете се из градината и открийте съвременни произведения на изкуството, слушайте шума на малката река и гледайте как сенките играят под дърветата. Вашата кабина се захранва от слънчева енергия, но също така е свързана към местната електрическа мрежа. Това място е свързано с общественото водоснабдяване. Кабината е изолирана и оборудвана с печка на дърва за допълнителен комфорт по време на престоя ви. Дърва и подпалки, както и запалка и лесна инструкция за печката са на разположение на място.

Има и монтирано подово отопление, така че можете лесно да регулирате температурата. Независимо от местоположението им, тези своеобразни каюти са устойчиво проектирани и модерно оборудвани, с легло с голям матрак queen-size, душ, тоалетна, електричество, течаща вода и кухня с цялото оборудване – така че всичко, което трябва да направите е да се насладите на престоя си. Престоят е оценен на 171 евро на ден.