продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електромобили

Lightyear 0 със супер ефективно соларно захранване

Холандската компания Lightyear разкри това, което твърди, че е първият в света готов за производство соларен автомобил. Lightyear 0 е семеен седан с вградени 5 кв. м  слънчеви панели, способни да генерират до 70 км  безплатно шофиране на ден. След като увеличи работната си сила до 500 души и сключи сделки с повече от 100 доставчици, Lightyear е изключително сериозен по отношение на това начинание и е готов да започне производство. Първата му кола е този електрически седан с четири врати фастбек, с вградена батерия, достатъчно за да достави много солидните 560 км  шофиране по магистрала със 110 км/ч, дори без да грее слънце. Това е доста впечатляваща цифра; при тестване Lightyear 0 осигурява 625 км обхват, или почти 4 процента повече от модела 3 Long Range AWD на Tesla. Lightyear казва, че е разработил най-ефективното електрическо задвижване някога и че тези данни за обхват идват от батерия, с капацитет само 60 kWh.

Charged EVs | DSM and Lightyear join forces on integrated solar roofs for EVs - Charged EVs

За сравнение, съобщава се, че Model 3 Long Range AWD на Tesla работи с 82-kWh пакет. Lightyear все още извлича повече обхват от значително по-малка батерия от Tesla, използвайки само 10,5 kWh на 100 км, докато достига 110 км/ч по магистралата. Част от това се свежда до ниско съпротивление.  Lightyear казва, че коефициентът на съпротивление на модела е 0,19 което го прави най-аеродинамичният семеен автомобил, създаван някога. Част от него идва от специално разработените гуми Bridgestone, предназначени да намалят съпротивлението при търкаляне. Но част от предимството  на Lightyear идва и от умишленото фокусиране върху ефективността за сметка на производителността. На модел 0 ще отнема цели 10 секунди, за да ускори от 0-100 км/ч. Tesla ни накара да очакваме супер ускорение, като Model 3 Long Range AWD може да ви ускори до 100 за четири секунди по пътя към максимална скорост от 233 км/ч. Lightyear няма интерес да играе тези игри. Ще се чувства изключително бавно до Tesla. Но ще прекара много по-малко време на зарядно устройство.

Lightyear One dokazuje, že solárne autá majú budúcnosť - Auto SME

Слънчевите панели не могат да ви осигурят пълно зареждане на батерията в слънчев ден, но със сигурност могат да допринесат за увеличаване на пробега  и ето къде пробивът на Lightyear на първо място  ефективност се отплаща. При идеални условия слънчевите панели, покриващи капака и фастбека на покрива, могат да ви дадът до 1,05 kW повече при постоянно зареждане. По време на целия летен ден, Lightyear казва, че може да осигури до 70 км шофиране. Добавете напълно заредена батерия и Lightyear казва, че ако ежедневното ви пътуване до работа е по-малко от 50 км, можете да карате това нещо с месеци и хиляди километри, преди да се наложи да го включите. Слънчевото зареждане може да допринесе до 10 км обхват на час. При домакински щепсел той ще се зарежда с 32 км на час и ще се зарежда бързо до 520 км на час когато инфраструктурата е налична. Останалата част от колата изглежда семпла и елегантна.

Lightyear One “solar car” revealed in production form, promises over 300 miles of range - NewsExplorer

Седалки за пет, има много място за багаж и веган интериорът, изработен от растителна кожа, рециклирани PET бутилки и ратанова палма, изглежда достатъчно добре. Има 10,1-инчов сензорен екран за управление на навигация и инфотейнмънт и всичко друго в интериорът изглежда доста удобно. Lightyear 0 също е непростимо скъп. Ще бъдат построени само 946, като доставките ще започнат през ноември и всеки от тях иска доста високите 250 000 евро. Ако се продадат,  от компанията казва, че ще бъде настроена и готова да продължи напред със соларен автомобил за хората, с начална цена от 30 000 евро и целева дата на производство около началото на 2025 г. И все пак хипер-ефективната машина на Lightyear определено носи някои екстри на масата и това е интригуващо първо предложение от компания, която изглежда наистина е готова да даде правилния шанс на соларното автомобилизиране.