продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

на вода

Artemis eFoiler за комфорт и ефективност на плаване

Artemis Technologies от Белфаст, Северна Ирландия, пусна на вода това, което се твърди, че е първата в света напълно електрическа работна лодка, с подводно крило която прорязва водата с минимално съпротивление при скорост до 63 км/ч и предлага обхват на круиз на едно зареждане до 111 км. Многофункционалната производствена версия е изградена около собствена задвижваща система eFoiler, която позволява на кораба да се издига над вълните върху двойни Т образни крила като плавателния съд има круизна скорост от 46 км/ч . Носовите и кърмовите тласкащи устройства също позволяват маневреност при ниска скорост, а компанията заявява, че батерията може да се презареди за по-малко от час при режим на бързо време за зареждане. „Комбинирайки нашия опит от световете на високопроизводителното ветроходство, моторните спортове и модерното производство, разработихме електрическата задвижваща система, която, е абсолютна промяна на играта за индустрията по отношение на обхват, спестяване на разходи и минимално съпротивление,“ споделят от Artemis Technologies.

World's first commercially available 'flying' hydrofoil boat launched by Belfast-based business | Science & Tech News - NEWS worldwide

Задвижвани от революционната задвижваща система Artemis eFoiler ®, работните лодки летят безшумно над водата, осигурявайки изключително комфортно изживяване при плъзгане, независимо от морските условия и създавайки минимално сэпротивление, което ги прави идеално решение за традиционно натоварени водни пътища. Интегрирането на задвижването в ‘T’ секцията на крилото под водата премахва изискването за задвижващ вал във вертикалната структура. Това не само повишава ефективността на механичната система, това означава, че крилата са невероятно ефективни и не генерират съпротивление при работа при висока скорост.

America's Cup Racing Veteran Launches a High-Speed Zero-Emission Workboat - autoevolution

Летенето над вълните на високоскоростен плавателен съд премахва обичайното неравно каране и свързаната с него морска болест. Компанията смята, че операторите могат да очакват до 90 процента спестявания на енергийни разходи в сравнение с работните лодки с двигатели с вътрешно горене. Работната лодка за фолиране е конструирана с помощта на леки композитни материали от стъкло и въглеродни влакна, има 4 м ширина и 2,2 м газене и може да побере двама членове на екипажа и шестима пътници при гъвкаво разположение на седалките. Гамата работни лодки на Artemis Technologies понастоящем се състои от два модела: 11,5-метрова многофункционална работна лодка, описана подробно по-горе, и 12-метрова лодка за трансфер на екипаж.

Последният има максимална скорост от  59 км/ч и обхват на плаване при 46 км/ч  от 92,6 км.  Може да превозва 12 пътници и двама екипаж. В процес на работа е и по-голям 24 метров кораб за операции по прехвърляне на екипаж. Независимо дали извършвате операции за трансфер на екипаж, спешно реагиране или патрулиране, тези работни лодки са специално проектирани за високоскоростни операции с нулеви емисии в най-суровите среди. Не са разкрити цени, но първите доставки на клиентите се очакват през 2023 г.