продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

самолети

Celera 500L най-икономичният бизнес самолет в света

Запознайте се Celera 500L това е наистина забележителен дизайн в света на авиацията. Производителят Otto Aviation казва, че неговата странна форма осигурява изумителните 59% намаление на челното съпротивлението и огромен скок в ефективността и обхвата в сравнение с традиционните геометрии на самолета. Може да се каже, че това нещо е трябвало да бъде електрическо от самото начало, но въпреки това Otto си партнира със ZeroAvia, за да изгради версия със задвижване с водородни горивни клетки. Otto твърди, че Celera 500L в стандартна форма, задвижвана от изкопаеми горива ,е „най-икономичният, търговски жизнеспособен бизнес самолет в света“. Формата му на разтеглен куршум може да не му спечели никакви модни награди, но ако истинската красота се крие в перфектната функция, тогава това нещо може да бъде уникален  супермодел.

900+ Flying and General Aviation ideas in 2022 | general aviation, aviation, aviation training

Целият летателен апарат е проектиран да увеличава ламинарния поток въздух. Това са гладки слоеве въздушен поток с малко или никакво съпротивление на околният въздух, движещ се около самолета с различна скорост. По този начин се избягват завихрения, които водят до турбуленция на въздуха при определена скорост, причинявайки аеродинамично съпротивление и загуба на енергия. Ламинарният поток в никакъв случай не е нова концепция, но Otto Aviation казва, че е са прокарали идеята толкова напред с дизайна на Celera, че използва 80 процента по-малко гориво от традиционния дизайн. Не, това не е печатна грешка. Работейки с ефективен двигател с вътрешно горене с мощност 550 конски сили, Otto твърди, че този самолет ще лети с шест пътници при круизни скорости над 740 км/ч, достигаики обхват от  8 334 км предизвиквайки малките бизнес джетове с максималната си скорост, докато  удвоява своят обхват. Впечатляващото съотношение на плъзгане от 22:1 позволява на пилотите да изключат напълно двигателя и да се плъзгат до 200 км напълно без задвижване.

Navodnjavanje Švicarski ispitivanje red aircraft v12 diesel - soltanto.jp

Този чудовищен коефициент на ефективност, казва Otto, би трябвало да направи Celera около 7 пъти по-евтин за управление от подобен реактивен самолет. Otto е построил пълномащабен прототип и до ноември миналата година компанията обяви, че е изпълнила около 55 успешни тестови полета , достигайки скорости от над 400 км/ч и височини над 4 500 метра, като „всички тестови полети са потвърдили целите за експлоатационни характеристики на самолета.“ Сега е ясно, че намаляването на използването на изкопаеми горива с 80 процента е само по себе си екологична победа. И изглежда, че Ото е на път да развие идеята, тъй като сега обяви сътрудничество с пионерите на водородната авиация ZeroAvia за разработване на електрическо задвижване с горивни клетки, специфично за изискванията на Celera. Формата на този самолет работи добре с водородната концепция. Водородните задвижващи агрегати могат да тежат много по-малко от електрическите акумулатори, и да заемат много по-малко място.

И все пак ZeroAvia е сравнително скромна с амбициите си в началото, като се стреми към обхват от само 1000 морски мили (1852 км) с нулеви емисии за Celera, задвижван с водород. Все пак това е много полезно разстояние и доста необикновено за чист електрически пътнически самолет. Ото е постигнал забележителен напредък досега и ако твърденията на компанията за ефективност са верни това наистина ще се чувства като изгряването на един изключително уникален самолет, от който светът се нуждае в момента . Дори версията с изкопаеми горива може да бъде изключително полезна за пътнически и товарни операции и би могла да допринесе значително за декарбонизацията на авиацията.