продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електроника

AyaNeo Air нов силен конкурент на пазара с пренисими конзоли

Пазарът за преносими компютри за игри става все по-пренаселен, отчасти воден от успеха на машината на Steam Deck от Valve. Сега насочваме  очи към още един нов конкурент – AyaNeo Air. За тези, които не са запознати с компанията и устройството, марката AyaNeo продава тези видове ръчни продукти за игри от известно време, въпреки че обикновено се специализира в устройства от изключително висок клас, работещи на цени над 1000 долара. Air въвежда нова посока за марката обаче – по-евтина, по-достъпна и с дизайн и форм-фактор, по-близки до Steam Deck или Nintendo Switch. Новият AyaNeo Air може да се похвали с 5,5 инчов 1920 x 1080 пиксела AMOLED дисплей, процесор AMD Ryzen 5 5000U с интегрирана графика Vega и може да бъде конфигуриран с до 32 GB RAM и до 2 TB памет – с място за разширяване чрез M.2 слот.

Налице е контрастно съотношение до 100 000:1, богата цветова експресия, по-живи цветове. Времето за реакция на OLED е само една хилядна от това на LCD екрана и всеки кадър е пълен с движение. Чистото черно поле прави цветовете живи и ви представя визия с висока разделителна способност.  175° Ултра-широк ъгъл на видимост, потапящ хоризонт за игри. Намалено излъчване на синя светлина 70%, дългосрочните игри няма да причинят зрителна умора. Тук присъства нов комплект охлаждаща система е предназначена за компактно пространство, включително вентилатори за турбо охлаждане с високо налягане и охлаждащи модули с медни тръби.  Всичко това е значително по-евтино от всяко предишно устройство на AyaNeo. Цените в Indiegogo започват  от 499 долара за версията с 8 GB RAM, 128 GB SSD и ще бъдат много по-скъпи за машината от най-висок клас. Всъщност AyaNeo е пуснал цената за най-добрата машина, която разполага с 32 gb RAM, 2 TB SSD и ще  струва 1249 долара.

AYA Neo Air handheld gaming PC is up for pre-order in China for $650 - Liliputing

Ако тези цени не ви устроиват, AyaNeo също потвърди, че планира да пусне още по-евтин модел, AyaNeo Air Plus. Считайте това за ‘Lite’ версията на машината; разполага с 6-инчов екран и новото APU (ускорен процесор) на AMD. Този APU е проектиран за ултра малки лаптопи и макар да не знаем точните му показатели за производителност, той неизбежно ще бъде много по-скромна машина по отношение на производителността – може би най-подходяща за емулация от по-висок клас от съвременните компютърни игри. Air Plus ще се продава на дребно от 289 долара. Като минус на  версия AYA Neo Air може да се посочи че има само 28Wh батерия, която AYA признава, че ще осигури малко повече от час време за игра за по-интензивните 3D игри. Би трябвало да можете да издържите около 2,5 часа живот на батерията за по-малко взискателните 2D игри.

Докато „Pro“ вариантите предлагат малко по-големи батерии, като AYA Neo Air Pro , който идва с батерия от 38 Wh, и компанията обещава около  90 минути  работа за 3D игри. Освен спецификациите, и двете версии на AyaNeo Air се различават от другите машини на тази компания по своя дизайн, като се отличават с по-гладки ръбове, ергономичен вид, който много повече наподобява преносимите версии на Nintendo и Valve.  Пазарът на преносими компютри за игри се нагрява и в момента става може би твърде пренаселен – но е вълнуващо да видим подкрепата на Valve за тази категория, която стимулира иновациите и конкуренти на Steam Deck.