продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Land Ark Quatro мобилно жилище като удобен офис или стая за гости

Студиото от Колорадо Land Ark представи облицовано с метал, мобилно жилище, което е предназначено да служи като „удобен офис в задния двор или стая за гости“. Преместваемото жилище съдържа кът за спане и комбинирана зона за отдих, хранене, готвене и работа. „Искахме да създадем удобен офис в задния двор или стая за гости, която изисква по-малко място за паркиране, по-малко плашеща е за теглене и като цяло е загрижена да предостави удобствата, намиращи се в типична къща“, каза Land Ark.

Моделът Quatro следва дебюта от 2018 г. на първата каравана на Land Ark, Drake, която възлизаше на 33 квадратни метра. Quatro има подобни черти, но е значително по-малък площа му е  18 квадратни метра. Правоъгълен в план, блокът има ъглови стени и скатен покрив, които придават скулптурен вид. Фасадите са облицовани с гофрирана стомана и имат прозорци с различни размери.

Отделните прозорци са наклонени навън с четири градуса, вдъхновяващи името Quatro. В кухнята дизайнерите включиха електрическа плоча за готвене,  фурна с конвекция, която се удвоява като микровълнова печка, яхтен хладилник и съдомиялна машина. За да осигури повече място за спане, екипът създаде трапезария, която се превръща в единично легло, като възглавниците на задната седалка се превръщат в матрак.

Quatro Tiny House on Wheels Can Double as a Guest House or Office for Stylish Nomads - autoevolution

Вградено в едната страна е шкафче с лампа за четене, USB изход и място за съхранение на типични нощни шкафчета. Тънък коридор води до баня с тоалетна и душ. Тя се намира точно от другата страна на коридора. „Въртящата се врата на банята се заключва през коридора, за да свърже пространствата и да предложи пълна поверителност от дневната и кухненската зона“, каза екипът. Когато човек влезе в спалнята, таванът вдясно се издига на над 2,7 метра.

https://landarkrv.com/wp-content/uploads/2022/03/LA-Quatro-26-WEB-1024x683.jpg

Осветлението на залива подчертава височината на тавана и помага на пространството да се чувства „изненадващо уютно“, каза дизайнерското студио. Спалнята е снабдена с двойно разгъващо се легло, което позволява стаята да се отваря, когато не се използва. Вътрешните облицовки включват подови настилки от винилови дъски и стени и тавани, изработени от бял бор. Шкафовете са изработени от балтийска бреза с бял ламиниран фурнир.

Рамката на ремаркето Quatro е изработена от студено валцувана стомана с 9-сантиметров изолация. За да се осигури херметичен монтаж, празнината е запълнена със затворена пулверизирана пяна в допълнение към слой твърда изолация извън рамката. Quatro се предлага с нагревател/климатик на покрива и връзки за канализация, вода и ток. Land Ark казаха, че домовете им, макар и мобилни, са склонни да остават неподвижни.

https://landarkrv.com/wp-content/uploads/2022/03/LA-Quatro-19-WEB-1024x683.jpg

Quatro бележи промяната им към по-гъвкави домове. Той може лесно да се премести по желание като се закачи към камион. „Докато тази единица все още е предназначена да остане неподвижна през повечето време, тя представлява едно много по-мобилно предложение, така че започваме да се движим в тази посока“, казаха те. „Поглеждайки напред, ние проектираме и разработваме единица, която е предназначена да функционира като пътен воин със здрави извън-мрежови/самодостатъчни системи.” допълват от компанията. Цената на модела Quatro е 159 900 долара.