продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

часовници

Richard Mille RM UP-01 Ferrari най-тънкият часовник на света

Известните производители на часовници непрекъснато разширяват границите на „вниманието към детайла“ със своите тънки дизайни, за да поставят нов прецедент в часовникарството. Да, говоря за часовника Bvlgari Octo Finissimo Ultra , който постави световния рекорд като най-тънкия механичен часовник през месец март 2022 г. – с дебелина само 1,80 mm. Тази корона вече е отнета от Richard Mille RM UP-01 Ferrari, което е с дебелина само 1,75 мм. Това е приблизително колкото дебелината на две кредитни карти!

Този колаборативен часовник на Ferrari е не само ултратънъко конструиран часовник, но и най-здравият със способността да поеме сила от 5000 G (гравитационна сила при одобрени тестове за якост) и водоустойчив до 10M. Това умопомрачително свиване на размера е възможно благодарение на преработения изход и конструкцията на корпуса от титан клас 5. В сравнение с часовника на Bulgari, който има задната част на корпуса, удвоена като основна плоча, RM UP-01 Ferrari е сглобил целия механизъм (разработен от RM и Audemars Piguet Renaud & Papi) с дебелина 1,18 mm в самия корпус.

Работейки съвместно с екипа на Ferrari и след десетки прототипи и повече от 6000 часа в научноизследователска и развойна дейност и лабораторни тестове, изумителното RM UP-01 Ferrari се появи, разчупвайки дизайна, който очакваме от марката. От самото начало на проекта, изключително взискателната поръчка направи производителността на механизма приоритет, което означава, че той трябва да бъде калибър едновременно изключително тънък и оборудван с 45-часов резерв на мощност с баланс, биещ при 4 Hz (28 800 вибрации на час).

Механизмът RMUP-01 с ръчно навиване с часове, минути и селектор на функции има профил от само 1,18 mm и тежи 2,82 грама. Посрещането на предизвикателството на ултра плосък часовник изключва традиционния механизъм с насложени зъбни колела и стрелки. Затова Richard Mille избра да разпредели това, което не може да бъде подредено върху по-широка повърхност, като създаде перфектна симбиоза между механизма и кутията, като всеки осигурява необходимата твърдост на другия. 

Независимо от това, Richard Mille запази традиционна архитектура, при която механизмът е монтиран в кутията, вместо конструкция, при която задната част на кутията служи като основна плоча, за да се осигури пълна устойчивост на удар. Сложният дизайн има титаниево балансиращо колело с променлива инерция за намаляване на дебелината, без да се нарушават функциите. Корпусът на RM UP-01 Ferrari е със заоблена правоъгълна форма, като елементите около дисплея на часа са своеобразната рамка тук. Короната за избор на опции за навиване или настройка е гравирана върху обширния панел.

Тази корона има две черни керамични вложки за защита на безела от триене или повреда от вода. Циферблатът на този тънък като пластина часовник е покрит със сапфирен кристал и антирефлексно покритие от всяка страна. Логото на Ferrari вътре в рамката е намек към състезателния характер на това изумително творение на модерното изкуство. Механизмът за навиване трябваше да бъде напълно преосмислен, като се елиминира стеблото за навиване, чийто минимален диаметър от 1,5 mm изключваше използването му в такъв тънък часовник. На негово място двете коронки от лявата страна, едната за избор на функция, другата за управление на избраната функция, са интегрирани в кутията като колела за движение и са обградени с черни керамични вложки, които предпазват рамката от износване.

Според Richard Mille ще бъдат създадени само 150 лимитирани бройки от този ултратънък ръчен часовник. Лоялните фенове и колекционери на RM, които се кълнат в марката, могат да притежават това модерно чудо на часовникарството на високата цена от 1 888 000 долара. Нивото на детайлност и сложните умения, необходими за сглобяването на този шедьовър  несъмнено оправдават всичко това.