продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

къмпинг

Xbus Camper компактен многофункционален Е-кемпер

Просторен, семпъл, многофункционален и вечно разпознаваем, оригиналният кемпер Volkswagen T1 остава обичана икона, представяща свободата на пътуването по открити пътища. Докато чакаме VW да се опита да пресъздаде част от тази магия в електрическа форма, немският стартъп ElectricBrands се намеси и капсулира голяма част от двуцветния усет, простия, ефективен дизайн, многофункционалността и достъпното бягство от оригиналния топ кемпер в изцяло електрически пакет. Може би  Xbus Camper от ElectricBrands ще се превърне в подобна на VW легенда на ерата на електрическите RV? Точно година след като показа първия си прототип на Xbus, ElectricBrands направи публично разкриване на своя прототип на кемпер. Проектиран като универсална платформа за леки електрически превозни средства.

С дължина малко под 395 см Xbus е по-нисък от почти всеки европейски кемпер, който сме виждали. ElectricBrands разчита на изтеглящ се заден разширителен модул, за да се побере  сгъваемото двойно легло, без да е необходимо да се натискате в предната кабина или дори в централния кухненски блок. Повдигащият се прозорец в стила на задната врата е приятно прохладно допълнение. Ръчно изскачащият покрив е по-къс от обичайните за класическите и модерни VW кемпери, добавяйки височина директно над кухненската зона за по-удобно приготвяне и готвене на храна. Малката кухня включва газова печка с една горелка, скрита под плъзгащия се плот. Списъкът със спецификации на кемпера на ElectricBrands също предоставя мивка резервоар за прясна вода и хладилник.  Чифт удължители се издигат като крила от двете страни на кухненския блок, за да добавят значително пространство за плота, а голям телевизор забавлява пътниците.

https://assets.newatlas.com/dims4/default/5442410/2147483647/strip/true/crop/1229x712+0+0/resize/1229x712!/quality/90/?url=http%3A%2F%2Fnewatlas-brightspot.s3.amazonaws.com%2Fd7%2Ff8%2Fb0a70a9847d2ad2dc2e2842eda0e%2Fscreen-shot-2022-07-08-at-4.01.13%20PM.png

Що се отнася до екстериора Xbus Camper стои на върха на наличното офроуд шаси на ElectricBrands с 4 см+ допълнителен пътен просвет, разширени следи, офроуд гуми и разширени калници. Малкият високопроходим микробус се задвижва от електрическо задвижване на четирите колела. Xbus Camper предизвиква  усещане за безгрижно забавление и свобода. Тази свобода обаче идва  от стандартната 10-kWh батерия която предлага приблизителен пробег от 200 км градско или 140 офроуд шофиране, но купувачите могат да утроят размера на батерията за повече респектиращите 600 км градско или 420 км офроуд. Соларните панели на покрива гарантират, че водачът ще извлече максимума от батерията, която може да ви даде до 360W пикова мощност.

Платформата Xbus разполага и с чекмедже за батерия за лесна смяна. Цялата платформа Xbus все още е на етап прототип, така че всички споменати спецификации може да се променят но засега конфигураторът на Xbus предлага базова цена от 30 170 евро за Camper със стандартно шосейно шаси или 32 370 евро за офроуд модела. Тези цени включват ДДС и изглеждат доста привлекателни дори за европейските стандарти за малък кемпер.