продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електровелосипеди

Hummingbird Flax най-лекия сгъваем електрически велосипед 

Може би не мислите, че Hummingbird Flax, сгъваем електрически велосипед с рамка, изработена от устойчиви растителни влакна, има много общо с шумните автомобили Subaru Impreza и Aston Martin. Удивително е обаче, че и двата са проектирани и произведени от една и съща фирма. Това можеби най-добрата инженерна фирма Prodrive, която е най-известна с усилията си в моторните спортове със Subaru в ралитата и с Aston Martin в състезанията за издръжливост. Специалистът по сгъваеми велосипеди Hummingbird,  си партнира с Prodrive за инженеринга и изграждането на своята гама. Докато предишните машини Hummingbird са използвали карбонови влакна и усъвършенствани композитни рамки, сега фирмата се е насочила към ново, леко решение: лен.

Новият Hummingbird Flax, който се предлага като електрически велосипед, разполага с рамка, изработена изцяло от растителни влакна, което Hummingbird твърди, че го прави най-лекият устойчив сгъваем велосипед в света. Електронният велосипед тежи 10,3 кг – версията без задвижване тежи само 6,9 кг – но фирмата твърди, че запазва същата здравина като своите модели от въглеродни влакна. Ленените влакна станаха по-често срещани в моторните спортове през последните години като устойчива алтернатива на въглеродните влакна и имат и други предимства: по-леки са и предлагат по-добро гасене на вибрациите, благодарение на това Hummingbird има товароносимост от 110 кг.

 Електрическият велосипед Flax използва 250 W двигател на задната главина, който тежи 3,5 kg и се захранва от 158 Wh батерия. Това дава електрически обхват от около 50 км, при педално подпомагане и максимална асистирана скорост от 25 км/ч докато батерията може да се зарежда за около три часа. Сменяемата вградена батерия има 3000 цикъла на зареждане. Налице е функция за регенеративно спиране което спомага за допълнително зареждане на батерията. Моторът също така получава механизъм Shimano и спирачни апарати, комплект 16-инчови колела от алуминиева сплав и високопроизводителни гуми. Hummingbird Electric се захранва от система всичко в едно, която безпроблемно захранва вашето пътуване.

Приложението Bitride ви позволява да персонализирате помощните настройки, да наблюдавате скоростта си и батерията с помощта на Bluetooth 5.1 връзка. Новото поколение електровелосипеди на Hummingbird имат 50% повече въртящ момент и 20% повече пробег. Вече има дистанционно управление за промяна на настройките при поискване и за активиране на „усилване“ за постигане на рязка скорост или за допълнително подпомагане на педала за справяне дори с най-стръмните хълмове. Обновената система Active Electric Lock ви дава допълнителна сигурност. Електрическият велосипед Hummingbird Flax се предлага на цена от 4995 британски лири.