продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

транспорт

Sky Train Маглев система изградена с помощта на постоянни магнити

Нова тестова линия на Sky Train в Южен Китай дебютира с първата в света транзитна система Маглев, изградена с помощта на постоянни магнити вместо електромагнити. Висящият влак е в състояние да държи долните си вагони окачени за неопределено време без захранване. Предимствата на системите за обществен транспорт Маглев са доста ясни: Те са почти безшумни, нуждаят се от малко поддръжка и елиминират съпротивлението при движение, така че използват по-малко енергия за ускоряване. От друга страна, те не се появяват толкова често в нискоскоростните транзитни услуги, тъй като енергията, използвана за левитиране на конвенционален Маглев влак, добавя около 15% към общата сметка за енергия при извънградски скорости в сравнение с метрото или леката железница. Но това е само ако използвате електромагнити.

China launched the world's first "heavenly" train - it flies in the air on magnets (video) - The News Department

Постоянните магнити доставят своите магнитни сили 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, безплатно – но това е при условие че можете да си позволите редкоземните метали, необходими, за да ги превърнете в постоянни магнити. Китай разполага с близо 40% от всички известни световни запаси от редкоземни елементи – два пъти повече от съседния Виетнам на второ място. Освен това тя добива много повече от тези метали, отколкото която и да е друга страна, и абсолютно доминира във веригата за обработка и доставка – само шест държавни китайски компании са произвели 85% от рафинираните редкоземни елементи в света през 2020 г. Всичко това означава, че експерименталният Sky Train, представен миналата седмица в окръг Xingguo, провинция Jiangxi, изглежда като възможен само в Китай.

maglev - Twitter Search / Twitter

В момента това е само 800-метрова единична тестова писта, построена върху стоманени стълбове, които повдигат пистата на около 10 м  във въздуха. Влак с два вагона, превозващ безплатно 88 пътници, е окачен магнитно под коловоза, без да прави контакт, и се плъзга, безшумно и без триене, между повдигнати пътнически платформи със скорости до 80 км/ч. След като тестовете приключат, той ще бъде разширен до писта от 7,5 км, с по-висока максимална скорост около 120 км/ч.

Очевидно, тъй като е издигнат на стълбове, за прокарването на линия той изисква по-малко недвижими имоти на земята, отколкото експлоатация на лека железница, и според South China Morning Post тези небесни влакове струват около една десета от това, което прави метрото – дори като се вземат предвид големите суми за добива на неодимовия магнит. Те със сигурност ще остареят добре и във времето – усиленият с неодим магнит губи по-малко от 5% от магнетизма си за един век, така че тези съоръжения могат да надживеят създателите си.