продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

техника

Green Kinoko първата автономна система за охлаждане с течен азот

Израелската компания Green Kinoko се подготвя за първите публични тестове на забележителна чиста външна охладителна система. Системата Kinsho работи като обратен  нагревател за открито кафене, като охлажда няколко маси, без да използва електричество. Тайната е течен азот. Стандартните резервоари, съдържащи тази студена течност при -196 °C, се зарежда в охладителите и когато те се включат, течността бавно се освобождава. Той се разширява бързо до близо 700 пъти обема на течността си, когато се превръща в газ, а охладителите използват енергията от това разширяване чрез механичен двигател, използвайки го за издухване на азотен газ при много по-приятните -10 °C. Това е достатъчно студено, за да охлади няколко маси на открито бързо и тихо.

Outdoor Air Conditioner | Green Kinoko

Kinsho е много по-екологичен от климатик – поне там, където се използва – тъй като не използва захранване от електрическата мрежа и не издухва горещ въздух някъде другаде. Тъй като азотът съставлява около 78% от околния въздух, той е напълно безопасен за дишане. Green Kinoko представя идеята като достъпна, чиста, тиха, ефективна, мобилна, необвързана и естетически приятна алтернатива на променливотоковите модули, която работи по модел, подобен на външен нагревател. Резервоарите за течен азот ще трябва да се сменят на всеки 10 дни, в зависимост от това колко горещо е навън и как ги управлявате. Обикновено цената на азота е около 50-60 евро на резервоар“, казват от Green Kinoko.

Green Kinoko will soon begin outdoor trials at major cafes in Tel Aviv, to prove the system and gather performance data

Днес той се произвежда предимно като страничен продукт, когато болниците и медицинските услуги произвеждат чист кислород. Разбира се, има логистична част от уравнението, което трябва да вземем предвид и във всяка страна, но това няма да струва повече от съществуващото решения. Що се отнася до ресторант или друго място, разходите за притежаване и експлоатация на външен нагревател са това, което ще се сравнява. „Ще проведем пилотен проект през първата или втората седмица на септември в едно от най-големите кафенета в Тел Авив и ще споделим някои от резултатите и информацията за изпитването“. коментират от компанията.

Системата Kinsho се разработва от две години и половина и на този етап компанията е изградила 12 прототипа за използване в пилотните изпитания. Налице са  запитвания, които вече валят от най-малко 40 различни страни, Green Kinoko се готви за сериозна продукция. Външното охлаждане ще става все по-голяма необходимост с течение на времето и относително доброкачествени решения като това могат да станат много ценни и популярни. Предполага се, че от средата до края на 2023 г.  системата ще е подготвена за масовия пазар. На този етап компанията търси инвестиция, за да започне производство.