продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

техника

ARC най-малкият 8kW микротурбинен генератор в света

Какво се случва, когато токът спре? Може би някои хора имат домашни генератори, но повечето седят на тъмно и търпеливо чакат светлините да светнат. Но какво се случва, ако има и авария и няма захранване? Това е проблемът, който Fusion Flight реши да реши. Компанията наскоро разкри ARC – микрогенератор с размерите на кутия с инструменти. В сравнение с други тромави или стационарни генератори, ARC е преносим и разполага с огромна мощност. Той е достатъчно лек, за да се носи на ръка или да се съхранява в задната част на кола. Компанията реши да използва микротурбинна технология, за да изгради изключително мощен и преносим ARC генератор. Традиционните генератори разчитат на мощни двигатели и могат да тежат над 100 kg. Микротурбинният генератор ARC на Fusion Flight, от друга страна, тежи само невероятните 9 kg и генерира същото количество енергия.

Според спецификациите той има максимална мощност от 8 kW – изключително количество за толкова малка машина. Отгоре на ARC генератора има дръжка, така че хората да могат лесно да транспортират източника на енергия, където е необходимо. Към момента резервоарите за гориво няма да бъдат включени и ще трябва да бъдат закупени отделно. За да останат малки, ARC генераторите нямат вградени резервоари за гориво. Предлагът се допълнителни резервоари за гориво с обем от 20 до 400 литра.  Когато говорим за гориво трябва да се спомене че генераторът консумира почти 19 литра гориво на час използваики дизел или керосин. Много самолети използват тежки литиеви батерии и Fusion Flight вярва, че неговият лек ARC ще бъде очевидният заместител. Освен това, дроновете, които използват технология с дизелово гориво, няма да трябва да чакат батериите да се заредят. След бързо зареждане с гориво те ще се върнат в небето – да не говорим за огромното подобрение на мощността, която ще имат.

ARC: Microturbine Generator - FusionFlight

Микротурбинният генератор ARC може да разшири гамата от електрически автомобили и други роботизирани машини. Когато електрическите връзки не са налични, ARC ще бъде там, за да осигури захранване. Ако хората се нуждаят от повече енергия, отколкото една единица може да осигури, множество ARC генератори могат да бъдат подредени, за да отговорят на тези нужди. Един човек може лесно да носи два генератора. Fusion Flight вярва, че това може да бъде животоспасяващ ресурс в много спешни случаи. Най-големият недостатък на ARC е количеството шум, което произвежда. Все пак това е микротурбина със 130 000 оборота в минута. Докато генераторът натиска максималния си потенциал, той ще издава подобен звук като реактивен двигател – не толкова силен, но достатъчно силен.

Компанията твърди, че в момента се разработват технологии за потискане на шума. Микротурбинният генератор ARC има няколко предимства пред съвременните дизелови генератори с вътрешно горене. Първо, турбината произвежда подобно ниво на мощност в значително по-лек и по-малък пакет. Освен това турбогенераторът е по-проста и надеждна система със значително по-малко подвижни части.В момента компанията няма обявена цена на уебсайта си. Въпреки това е безопасно да се каже, че усъвършенстваната технология на ARC в компактният размер няма да е евтина.