продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

транспорт

Влакове задвижвани с водород влизат в ЖП транспорта в Германия

Четири години след започване на двугодишен оперативен пробен цикъл в Германия, група влакове с водородни горивни клетки Coradia iLint на производителя Alstom влязоха в пътническо обслужване по 100% водороден маршрут в Долна Саксония. Изпитването на пътническите услуги, което започна през септември 2018 г и продължи почти две години, включваше успешната експлоатация на два предсерийни влака с водородни горивни клетки Coradia iLint по съществуващ маршрут. Сега проектът официално влезе в обществена услуга и се разшири до 14 влака, проектирани от инженерите на Alstom в регионалното съоръжение за влакове в Залцгитер, Германия, и центъра за тягови системи в Тарб, Франция.

Abdullayev Sadiq. (@__Shekili__) / Twitter

Те бяха закупени от Министерството на транспорта на Долна Саксония и са собственост на държавния железопътен орган, който започна да търси алтернативи на дизеловите локомотиви през 2012 г. и се ангажира да купува само недизелови задвижвани с водородни горивни клетки или акумулаторни електрически  машини. Излъчвайки само пара и кондензирана вода и с обхват от 1000 км, всеки влак се очаква да работи с един резервоар с водород за цял ден по своят установен маршрут. Съобщава се, че скоростите на пътуване в мрежата EVB (немска железопътна и автобусна компания) са между 80 и 120 км/ч, но влаковете лесно могат да достигнат до 140 км/ч.

Всеки от тях ще получава ежедневно допълване в станцията за зареждане с водород Linde в Bremervörde, която е дом на 64 резервоара за съхранение с високо налягане (500 бара) на шест компресора и две горивни помпи. Бъдещите планове изискват производство на водород на място чрез „електролиза и регенеративно генерирано електричество. Пет от машините на Coradia iLint в момента са в експлоатация според EVB, като останалите се очакват да се присъединят към флота до края на 2022 г. в замяна на 15 дизелови влака, работещи в мрежата. Това означава спестяване на приблизително 1,6 милиона литра дизел и 4400 тона CO2 на година. Това е отличен пример за успешна трансформация произведен в Долна Саксония.

Като държава с значимо производство на възобновяема енергия, Германия поставя крайъгълен камък по пътя към климатичната неутралност в транспортния сектор. Плановете на Alstom за задвижвани с водород влакове не спират до Долна Саксония, компанията също е сключила договор за доставка на 27 влака с водородни горивни клетки Coradia iLint за столичния район на Франкфурт, както и шест водородни влака Coradia Stream за региона на Ломбардия в Италия , и 12  водородни влакове Coradia Polyvant за различни региони във Франция. Компанията провежда оперативни изпитания и в Полша, Холандия, Швеция и Австрия.