продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

електроника

Lenovo ThinkPad X1 Fold нов модел на сгъваемият таблет и лаптоп

Запознайте се с ThinkPad X1 Fold от Lenovo, хибриден лаптоп-таблет. В свят, в който лаптопите не изглеждат като книги, ние имаме ThinkPad, който се отваря точно като такъв! Това е пълно потвърждение на факта, че сгъваем лаптоп/таблет е по-добра идея от сгъваем телефон. Телефоните се използват/отварят стотици пъти всеки ден, което се увеличава до хиляди пъти само за две седмици. Лаптопите/таблетите, от друга страна, се „отварят“ много по-рядко, което означава драстично намаляване на стреса, поет от сгъваемия дисплей. Освен това лаптопите и таблетите обикновено могат да си позволят да бъдат по-дебели от телефоните, което ви дава много свобода за изграждане на по-добра панта, която може да издържи на триене и постоянно сгъване и следователно е създадена да издържи години.

Сега във втората си итерация, „следващото поколение“ Thinkpad X1 Fold предлага по-тънък дизайн с по-тънки рамки и много по-голям екран с 16-инчов диагонал (в сравнение с 13,3-инчовия на предишния ThinkPad X1 Fold от 2020 г.). Таблетът се сгъва точно в центъра, като книга, което ви дава тънко устройство, което е лесно за носене и достатъчно гъвкаво, за да се използва в различни формати. Можете да го използвате като таблет заедно със стилус или да го сгънете в L-образен формат и да го използвате като лаптоп, макар и със сензорна клавиатура под върха на пръстите ви. Ако искате по-аналогово изживяване, има и механична приставка за клавиатура, която безжично се свързва с вашия X1 Fold, и стойка, на която можете да поставите устройството си, превръщайки го в нещо като изживяване в стил настолен компютър. На хартия ThinkPad X1 Fold може да се похвали с някои доста забелижителни характеристики. Той разполага с процесор Intel Core™ i7 от 12-то поколение отвътре, с възможност за достигане до 32GB RАМ памет и 1TB твърд диск.

Lenovo to bring the ThinkPad X1 Fold to the UAE - CriticReviewer.com

16,3-инчовият OLED дисплей има разделителна способност 4:3, когато е напълно отворен, довеждайки го до 3:2, когато е сгънат наполовина (това е почти сравнимо със съотношението 16:9, което се среща при обикновените лаптопи). X1 Fold може да се използва самостоятелно или да се конфигурира с допълнителна химикалка с магнитно закрепване, използваща протокола Wacom за истинско изживяване като таблет. За любителите на лаптопи, които се нуждаят от тактилна клавиатура, ThinkPad X1 Fold предлага опционална клавиатура ThinkPad с подсветка в пълен размер, с TrackPoint и голям хаптичен тъчпад. Красотата на Lenovo ThinkPad X1 Fold се крие в неговата гъвкавост. Компанията рекламира, че устройството може да се използва в 5 различни режима – режим на лаптоп с мида, пейзажен режим на работния плот с клавиатурата, портретен режим на работния плот с клавиатурата, режим книга, и накрая режим таблет с въвеждане на сензорен екран или стилус.

Lenovo ThinkPad X1 Fold Review: Standing at a Crossroads

Хибридният сгъваем таблет идва с матрица от камери, която е поставена на по-късия ръб на рамката (нещо като при iPad). Това означава, че е обърнат към вас, когато го използвате в режим лаптоп. ThinkPad X1 Fold идва с 48Wh вътрешна батерия, която се управлява интелигентно от чипа на таблета, за да оптимизира производителността въз основа на употребата. Когато остане неактивен, дисплеят на X1 Fold автоматично се затъмнява, за да пести батерия, а когато се отдалечите от устройството, екранът автоматично се изключва, спестявайки енергия. Той дори се събужда автоматично, когато се върнете, така че можете да продължите оттам, откъдето сте спрели. С всички тези впечатляващи характеристики и възможности, ThinkPad X1 Fold няма да е евтин. Започва да се доставя през ноември с начална цена от  2 499 долара. По-високите спецификации ще ви струват повече, а клавиатурата, стойката и стилусът се продават като допълнителни аксесоари.