продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

техника

Flint Bioheater нагревател превръщащ олиото в чиста еко топлина

Оказва се, че наистина има някои компании, които просто искат да повярват че малките домакински нагреватели трябва да имат икономия и добра ефективност. Flint е една такава енергийна компания, базирана в Южна Корея. Те създадоха нов вид нагревател, който наричат ​​Flint Bioheater, който използва скромното олио за готвене за генериране на топлина по устойчив и екологичен начин. Въпреки че Bioheater е по-голяма единица, монтираните отпред колела и задни дръжки го правят лесно преносим, ​​като количка. С голямата му рамка идва и голям потенциал за генериране на топлина, разбира се. Разликата е, че бионагревателят не изисква дизелово гориво, дървени трупи или непрекъснат електрически поток, за да работи, а използва олио за готвене. То се изгаря в уникален процес, който не зависи от никакви добавени химикали.

pf 赵 (pfz85625) - Perfil | Pinterest

Също така е възможно да се използват животински мазнини, както и растителни, микроводорасли, кафе и дори масло от насекоми. За тези, които имат много такива вещества в къщата, Bioheater предлага достъпен начин за рециклиране на тези продукти. Нещо повече, то позволява създаването на чисто отопление, което няма да допринесе за вече влошаващото се качество на въздуха в много части на света. Горива като керосин, въглища и други изкопаеми горива и биомаса допринасят значително за влошаването на качеството на въздуха в градовете по света. Това е особено вярно за нововъзникващите пазари и областите с бърз икономически растеж, като например в Азия. Подходът на Flint  с технология  за изгаряне на олио за готвене и други богати на естествени масла материали без химикали означава, че вредни странични продукти не се изхвърлят в околната среда. Въпреки че животинското/растителното масло е щадящо околната среда и може да се произвежда непрекъснато, то има висока точка на възпламеняване, както и висок вискозитет, което ги прави трудни за възпламеняване.

https://www.yankodesign.com/images/design_news/2022/07/391943/Flint-heater-eco-friendly-bioheater-3.jpg

Досега трябваше да преобразуваме животинското/растителното масло в биодизел чрез химически процеси. Кремъчната технология обаче ги изгаря директно без химическо рафиниране. Кремъчната  печка има редица предимства като възможност за изгаряне на гориво с висок вискозитет (по-висок от запалване чрез компресия). Налице е високата топлинна ефективност чрез вътрешна рециркулация на топлина. Преобразува растителното масло в топлинна енергия чисто и независимо на качеството на маслото. Лесен за работа с проста структура и нисък риск от пожар дори в несигурна среда. Продуктите на кремъчната технология почти не отделят черен въглерод,който се получава при непълното изгаряне на изкопаеми горива, биомаса, биогорива и други. Технологията може да се приложи към съдове за готвене като чисти готварски печки, външни печки, къмпинг печки и др. чрез използване на малък и среден тип горивна камера. Технологията може да се приложи към индустриални горелки със среден размер.

Както и при котли за битови и промишлени цели. Технологията може да се приложи към чисти био нагреватели за най-слабо развитите страни, малки нагреватели за офиси, нагреватели за вътрешни дворове, промишлени спомагателни нагреватели и др. Компанията дори е разработила собствен двигател с вътрешно горене, който изчиства изключително много процеса на горене, като изгаря повече от вредните замърсители в отработените газове. Това значително намалява производството на сажди, което от своя страна създава по-чист и по-пълен процес на горене. Понастоящем портативният нагревател е в своя прототип и все още не е достъпен за търговска продажба, Такива иновации обаче могат да бъдат сред най-важните стъпки, които правим за подобряване както на качеството на живот на много хора, така и на глобалната околна среда.