продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

уреди

Puros мото каска с HEPA-филтриран въздух докато карате

Пътят е богато обонятелно изживяване зад кормилото на мотоциклет. Това може да бъде страхотно нещо например миризмата на огнище, океански прибой или борова гора определено може да подобри деня ви. В други случаи, като изпреварване на камион, пълен с овце, наистина можете да пожелаете да сте в носово по-безопасната среда на вашият автомобил. Потискащ факт е обаче, че качеството на градския въздух е абсолютно ужасен в някои градове през определени периоди от годината – момент, който завръща в своят пик, когато се окажете твърде близо до ауспуха на камион, който стои на светофара. Изгорелите газове и замърсяването могат да бъдат както лоши за здравето ви, така и просто неприятни.

В отговор на замърсеният градски въздух индийската компания Shellios излезе с мотоциклетна каска подходяща за времето, в което живеем. Puros е покриващ цялото лице каска с въздухозаборник на гърба и вентилатор, захранван с батерии, който издухва този въздух през HEPA филтър, след което се разпределя около лицето ви. Твърди се, че премахва повече от 99% от финните прахови частиците PM 2,5 от въздуха, който дишате, като същевременно намалява замъгляването на визьора. Компанията казва, че независими тестове показват, че намалява излагането на замърсяване е с повече от 80%. Като е налице лесна и рентабилна смяна на филтъра.

PUROS Black w/ Red Decal

Този патентован интегриран дизайн на каска против замърсяване включва HEPA филтърна мембрана от клас H13 и безчетков вентилатор в задната част на каската. И двете се захранват от батерия, която работи шест часа. Системата включва прикрепен вентилатор отзад. Вентилаторът изтегля въздух от задната част на каската през филтър и го подава към предната част, докато завесата за брадичката ограничава навлизането на външен въздух. Освен че е зареден с интегрирани аксесоари за пречистване на въздуха, каската включва и приложение с Bluetooth, което предупреждава водача, когато филтърът изисква почистване.

Има MicroUSB порт за зареждане, интегриран в каската, който може да се използва за зареждане на батериите, захранващи гореспоменатият вентилатор. С обвивка от фибростъкло, PUROS тежи около 1,5 кг, но компанията планира да намали масата му с алтернатива като термопластичен материал. На този етап е сертифициран само по индийските стандарти за каски, така че в момента не е продукт за глобални ездачи, но със сигурност е нещо, което може да има положителна промяна в общото ви здраве, ако изминавате много километри в задимени градове или дори карате до камиони за овце. Shellios ги продава за 56 долара.