продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Tigín Tiny Homes устоичиви домове с естествени материали

Ирландското социално предприятие Common Knowledge се обедини с фермата за коноп Margent Farm, за да проектирането на нисковъглероден микродом, който твърди, че може да подпомогне хората, засегнати от жилищната криза. Проектирани вътрешно от Common Knowledge, Tigín Tiny Homes са под формата на извънгабаритни каравани, изградени от естествени материали, за чиито изработване поема Margent Farm, изолацията е от корк с подови плочки от естествен каучук. Те са предназначени за хора, които се борят да закупят собствено жилище. Купувачите могат или да купят един от готовите микродомове от 20 квадратни метра, или да научат уменията да построят свои собствени. Тъй като цените на имотите в Ирландия се увеличават с цели 11 процента годишно, Common Knowledge вярва, че тези жилища предлагат достъпно решение за онези, които искат да „избягат от капана на наема“.

Ένα μικροσκοπικό σπίτι από κάνναβη σε τροχούς - OIafaq

The Tiny Home запълва празнината между излизането от пазара на наеми и притежаването на собствен дом, „Реалността за много хора е, че не могат да си позволят дом, който всъщност е готов за нанасяне. Те могат да си позволят само дом, който се нуждае от много работа, и не могат да си позволят да вършат тази работа и да плащат наем “, казват от компанията. “Малкият дом запълва тази празнина хората могат да го използват за година, две или три, докато работят върху своя постоянен дом.“ Common Knowledge е преди всичко доставчик на образование. Като домакин на семинари, които преподават ежедневни строителни умения – като зидарство, дърводелство и заваряване – той има за цел да даде възможност на хората да строят сами. Tigín Tiny Homes – кръстени на галската дума за малка къща или вила – са резултат от тези работилници. „ За сега сме научили над 200 души как да изграждат свои собствени малки домове“, казват от компанията. „Разбира се, страничният продукт от това е, че създадохме четири малки къщи, които можем да предложим за продажба.“

Целевата аудитория за тези сглобяеми жилища включва родители, които подкрепят порасналите си деца да се качат по стълбата на собствеността, и такива, които нямат време да се заемат със строителен проект. Всеки дом се състои от два етажа, като интериорът е изработен  от Common Knowledge. Долното ниво включва диван до прозореца, който служи като легло, както и кухненски бокс, тоалетна и душ, както и място за съхранение или работно пространство. Стълба води до мецанин, съдържащ голямо таванско легло.Тъй като Tigín Tiny Homes са мобилни, теглото беше ключово съображение при избора на материали. Именно това доведе Common Knowledge до вълнообразните конопени панели на Margent Farm. Използвани за първи път в пионерската плоска къща с нулеви въглеродни емисии, тези панели са направени чрез комбиниране на растителни влакна от коноп със смола на основата на захар, произведена от селскостопански отпадъци, което ги прави едновременно леки и изключително устойчиви.

Други детайли на дизайна включват големи прозорци, тоалетна за еко-компостиране и персонализирана електрическа система, която може да се използва извън мрежата или да бъде свързана към електрическата мрежа. Tigín Tiny Homes вярват че използването на естествени материали, съчетано с естествена светлина и гледка, прави къщите по-привлекателна опция от традиционния мобилен дом. В сравнение с много малки домове, които съществуват по света, къщата е доста висока и има много остъкляване. Получавате истинско усещане за пространство и се чувствате напълно свързани с природата.Те също са достъпни за закупуване готови на цени, започващи от 55 000 евро за хора, които не могат или не желаят да строят сами.