продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

архитектура

Project Ursa за енергийно устойчиво живеене извън мрежата

Обичате малките къщи, но още повече, ако са проектирани да бъдат устойчиви , енергийно ефективни и на колела – точно това е Project Ursa! Мобилен дом  направен за живот извън мрежата, включващ слънчеви панели, системи за събиране на вода и най-уютния интериор, който превръща „хижата в гората“ в стил на живот.

Малката къща Ursa в момента се намира в Кашкайш, Португалия, и може да функционира напълно извън мрежата като колиба или отдалечен офис! И така, покривът е проектиран с 5% наклон, за да позволи на дъждовната вода да се стича по фасадата и овалния прозорец към улей, който води до филтър за частици, преди да достигне два водни резервоара с общ капацитет от 650 литра.

Дъждовната вода може да се използва повторно чрез водна система под налягане, която изпомпва вода към 80-литров топлинен акумулатор, който захранва с вода трите водопроводни инсталации (кухненска мивка, мивка в банята и душ). Под мивката е монтиран 3-степенен филтър за обратна осмоза за осигуряване на питейна вода. След това повторно използваната вода отива в друг резервоар, който я пренасочва за поливане на растенията.

Ursa Tiny House • Fmen

Водната помпа, бойлерът, хладилникът и стъклокерамичната плоча се захранват от 6 слънчеви панела, монтирани на покрива, обърнат на юг.  Наклонът на панелите може да се регулира до 30%, за да се увеличи максимално енергията, която може да се използва през цялата година, което го прави супер енергийно ефективен като мобилен малък дом.

Une tiny house de 17m2 totalement autonome (avec plan)

Енергията, произведена от тези слънчеви панели, ще бъде преобразувана и съхранявана за по-късно, така че жителите винаги да разполагат с енергия при поискване, когато е необходимо, и не трябва да разчитат на външна електрическа мрежа или генератори. Вътрешните стени и таван са покрити с плоскости от брезов шперплат, а отвън са облицовани с термично обработен дървен материал (термодървесина).

За изолация e възприета концепцията за топлинна обвивка (пасивен дизайн)  използвани са експандирани коркови плоскости с дебелина 40 мм. За прозорците и вратите е използван масивен шперплат и стъклопакет със закалено стъкло. Ursa предлага 17 квадратни метра жилищна площ и включва кухня, пълна баня със суха тоалетна, която произвежда компост, жилищна площ, две зони за спане и приятна външна тераса.

Топлината на дървото допринася за уюта на малкия дом и дори ако пространствата се сливат едно с друго. Устойчивата малка къща Ursa осигурява домашен подслон за тези, които търсят бягство от постоянната суматоха на големите градове.Ursa не се предлага с точна цена, но Madeiguincho отбелязва, че всичките им миниатюри започват от 30 000 евро плюс ДДС Въпреки това, e сравнително евтино в сравнение с повечето малки къщи, в наши дни.