продуктов дизайн, технологии, вдъхновение и иновации

на вода

SeaBubble с подводни криле и водородни горивни клетки

Още през 2019 г. чухме за елегантното електрическо Bubble Taxi , петместно затворено плавателен съд с хидрокрило, създадено от френския производител SeaBubbles. Сега компанията обяви по-голям и по-бърз модел, просто наречен SeaBubble. Това е ново поколение пътнически кораб носещ се над водата, този съд е с подводен криле, задвижван от водород, е умна комбинация от усъвършенстван AI и механичен опит, за да осигури нулев шум, нулеви вълни и нулеви емисии при пътуване. Представен в пълен размер този месец на фестивала за яхти в Кан, SeaBubble е с дължина 8 метра и ширина 3,5 м, побира до 12 пътника, задвижва се от два двигателя с мощност 45 kW и се захранва чрез хибридна система, включваща както водородни горивни клетки, така и литиево-йонна батерия.

Top 5 : Les Innovations Aquatiques électriques à Ne Pas Manquer !

SeaBubble се повдига чрез комбинация от „обърнати Т-образни фолиа“, които осигуряват стабилност и сензационна плавност при движение. След като плавателният съд достигне скорост от 10 възела или 19 км/ч, корпусът му от композитни влакна се издига на 60 см над водата върху три автоматично разположени подводни крила от въглеродни влакна – едно отпред, две в задната част. След това може плавно да се движи със скорост от 18 възела или 33 км/ч. Според дизайнерите , едно 4-минутно зареждане на водородна бензиностанция трябва да е достатъчно за работа от 2,5 часа при пътуване с тази скорост.

Periodic Reporting for period 2 - Seabubbles (Delivering the future of urban water transportation with novel electric hydrofoil boats) | H2020 | CORDIS | European Commission

Максималната му скорост е 22 възела  или 41 км/ч като обхватът е до 80 км. Аеродинамиката и навигационната система са заимствани от морската индустрия. Интериорен дизайн и покрив, вдъхновени от сполерите на автомобилната индустрия, произхождащи от авиационната индустрия. Да влезеш в SeaBubble означава да влезеш в капсула от иновация. Кабината позволява на пътниците да се возят удобно през всички сезони. Крилата осигуряват несравнимо усещане за стабилност при транспортиране по вода.

The boat - SeaBubbles

Подобно на Bubble Taxi, SeaBubble използва жироскопични сензори и сензори за надморска височина, за да измерва непрекъснато ъглите на наклон и накланяне, като автоматично се стабилизира съответно. Някои от другите му характеристики включват врати тип „крило на чайка“, отопление/климатик система за управление.  Допълнителните екстри включват аудио система, висококачествени седалки, система против замърсяване и тонирани стъкла. В момента няма информация за цената, въпреки че SeaBubbles заяви, че първите бройки вече са в производство.